Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Komoly privatizációra készül Moszkva

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A befektetőknek már csak néhány napot kell várniuk, hogy megtudják, egyes állami cégekben mekkora tulajdonrészt magánosít az orosz kormány - jelentette be Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter pénteken.

A hét elején Vlagyimir Putyin államfő arról beszélt, hogy a szakminisztériumokkal közösen már készítik a privatizációs listát. Elemzők 500-800 milliárd rubel (1 rubel=3,64 forint) közöttire teszik a csomag értékét.

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter korábban azt mondta, hogy a listán szerepelhet az Alrosa, a világ legnagyobb gyémánttermelője, továbbá a Basnyefty és a Rosznyefty orosz olajtermelő vállalat.

Pénteken egy név nélkül idézett orosz forrás azt monda, hogy az Alrosa 11-18 százalékos állami részesedését értékesítik. Az azonban még nem dőlt el, hogy külföldi vagy orosz befektetőknek adják el a tulajdoni hányadot.

Nem végleges adat szerint az Alrosa tavalyi bevétele 3,5 milliárd dollár körüli volt.

Az Alrosa 44 százaléka állami tulajdonban van, 25 százaléka Jakutföldé (hivatalos nevén Szaha Köztársaság), 8 százaléka azé a járásé, ahol a bányák találhatóak, további 23 százaléknyi részesedés a tőzsdén forog.

Az orosz kormány azért kénytelen eladni állami részesedéseket, mert a kőolaj áresése miatt megcsappant a költségvetés bevétele, ami miatt máris jelentősen kurtítani kellett a kiadásokat.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.