Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Meredeken romlanak a brit adóskockázati mérőszámok a Brexit-kockázat miatt

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pénteki londoni piaci adatok szerint meredek ívben romlanak Nagy-Britannia szuverén adóskockázati mérőszámai a Brexithez, vagyis a brit EU-tagság esetleges megszűnéséhez fűződő befektetői félelmek miatt.

A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég péntek esti hétzáró kimutatása szerint a brit szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama jelenleg 34 bázispont - egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű brit államkötvényre 34 ezer dollár - környékén jár a londoni kereskedésben az irányadó ötéves lejáratra.

A brit szuverén CDS-kontraktusok januárban 18 bázisponton kezdték az idei kereskedést, vagyis azóta 89 százalékkal ugrott meg ez az alapvető adóskockázati mérőszám - hangsúlyozzák a Markit londoni elemzői.

A ház szakértői kiemelik azt is, hogy bár a kedvezőtlen makrogazdasági környezet jelentősen felerősítette a kockázatkerülési hajlamot a piacon, a Nagy-Britanniához mérhető kockázatú szuverén adósok ötéves CDS-kontraktusai jóval kisebb mértékben emelkedtek az év eleje óta. Franciaország CDS-középárfolyama 38 százalékkal, Belgiumé 49 százalékkal haladja meg a január eleji szinteket.

A Markit elemzői a péntek esti kimutatáshoz fűzött értékelésükben hangsúlyozták azt is, hogy a jelenlegi brit CDS-árfolyam meghaladja a 2014 őszén tartott skót függetlenségi népszavazás, illetve a tavaly májusi brit parlamenti választások előtt mért szintet.

A közvélemény-kutatási adatok a skóciai referendum és a brit választások előtt egyaránt igen szoros eredményt valószínűsítettek, és ez jelentős piaci bizonytalanság forrása volt annak idején, bár végül a skót elszakadást ellenző tábor, illetve a kormányzó brit Konzervatív Párt meggyőző többséget szerzett a két megmérettetésen.

A Markit londoni elemzői péntek esti kimutatásukban felidézik, hogy a világ egyik legnagyobb alapkezelője, a Pimco legfrissebb esélylatolgatásában 40 százalékra becsülte a Brexit kockázatát.

Más nagy londoni házak a Brexit lehetőségének makrogazdasági szintű kockázataira is felhívták a figyelmet.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legújabb központi előrejelzési forgatókönyve szerint a brit gazdaság növekedése máris folyamatosan lassul: a ház az idén 2 százalékos, jövőre 1,7 százalékos növekedést vár Nagy-Britanniában.

A CEBR elemzői szerint ugyanakkor ezeket az előrejelzéseket is lefelé ható kockázatokkal terheli a Brexit lehetősége, mivel kétségtelen, hogy legalábbis rövid távon egy ilyen fejlemény komoly zűrzavarral járna.

Brexit esetén a CEBR a font meredek gyengülésére számít, és valószínűsíti azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnése negatív hatással lenne a működőtőke-beáramlásra és a külföldi befektetői keresletre a brit ingatlanpiacon.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a minap megerősítette ugyan Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását, de érvényben hagyta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról 2017 végéig tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra.

A Standard & Poor's közölte, hogy nagy valószínűséggel leminősítené a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik a brit áru- és szolgáltatás-export 45 százalékát felvevő Európai Unióból.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!