Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Milliárdokat bukott az unió a hamis órák miatt

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 3,5 milliárd euró kárt okoz a hamis órák és ékszerek forgalmazásából származó közvetlen és közvetett bevételkiesés az Európai Unióban, emellett 28 500 munkahely megszűnését is okozza - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerdán, az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának jelentése alapján.

A jelentésből az is kiderül, hogy Magyarországon évente átlagosan több mint 40 milliárd forintnyi kár éri az iparágat, emellett a magyar piac az uniós átlagnál valamivel fertőzöttebb terület, a magyar óra- és ékszerpiac forgalmának 16,9 százaléka fertőzött hamis termékekkel.

Németh Mónika, a HENT titkára a közleményben kifejtette: Magyarországon sokan viselnek olyan karórákat és ékszereket, amelyekről nem is gondolnák, hogy hamisak. A bevételkiesés nemcsak komoly makrogazdasági károkkal, hanem munkahelyi elbocsátásokkal is jár.

Az unió legfertőzöttebb piaca Görögország, ahol a szektor csaknem negyedét lepik el a hamisított termékek. Ezt követi Olaszország 20,5 százalékkal, majd a magyar piac.

Ugyanakkor a hamisított órák és ékszerek miatt az iparági veszteség kétharmada mindössze négy - olasz, francia, német és spanyol - piacon generálódik. A legnagyobb vesztes Olaszország, ahol a kár eléri a 400 millió eurót, ezt követi Franciaország 336 millió euróval, Németország 247 millió euróval, végül Spanyolország 204 millió euróval.

Az EU-ban a 268 millió euró áfakiesés jelenti a legnagyobb lyukat az adóbevételekben, ezt követi a 135 millió eurós kiesés a társadalombiztosítási járulék összegéből. Végül 45 millió euró adókieséssel lehet számolni a társasági és osztalékadóból is.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.