Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Tudja, milyen egy tipikus gazdasági bűnöző?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hűtlen kezelés a leggyakoribb gazdasági bűncselekmény Magyarországon, a felderített esetek 46 százaléka volt ilyen - állapítja meg a PwC legutóbbi kutatása a gazdasági bűnözésről. A felmérésből kiderült az is, hogy az elmúlt két évben a magyarországi cégek negyede legalább egyszer találkozott gazdasági bűncselekménnyel - mondta el az InfoRádióban Hurton Tibor, a társaság menedzsere.

"A globális gazdasági bűnözésről szóló felmérését hétévente készíti el a PwC, amelyben 115 ország vett részt. A felmérés szerint Magyarországon a gazdasági bűncselekmények előfordulása kismértékben, egy százalékkal csökkent a legutóbbi eredményekhez képest" - mondta Hurton Tibor.

A PwC Magyarország menedzsere kiemelte: "ha az elmúlt hét évet nézzük, ötszázalékos csökkenést látunk, ami pozitív tendencia. Ez a trend globálisan is látszik, habár a válaszadók nagyobb százaléka tapasztalt visszaéléseket. A vállalkozásokat arról kérdeztük, tapasztaltak-e gazdasági bűncselekményeket, a magyar cégek 25 százaléka igennel válaszolt, Közép-Kelet-Európában 33, világszerte pedig 36 százalékuk tapasztalt ilyet, tehát Magyarország a globális és a régiós átlag alatt van."

"Magyarországon az öt leggyakrabban előforduló gazdasági bűncselekmény a hűtlen kezelés 46 százalékkal, a korrupciós vesztegetés 38 százalékkal, az adócsalás 21 százalékkal, a számítógépes bűnözés 17 százalékkal és a közbeszerzési csalások is 17 százalékkal. A hűtlen kezelés globálisan 63, Közép-Kelet-Európában pedig 64 százalékos. A korrupció nálunk 38 százalék, ez jóval magasabb viszont, mint a globális 34, és a közép-kelet-európai 24 százalék. Nálunk tehát ez erősebb kockázat, mint globálisan és régiósan" - jelezte Hurton Tibor.

A gazdasági bűncselekmények elkövetőinek profiljáról a PwC Magyarország menedzsere úgy fogalmazott: "azt látjuk, hogy 31-40 év közötti olyan férfiak, akik már jó ideje, 3-5 éve dolgoznak a vállalatnál, egyetemi vagy főiskolai diplomával rendelkeznek."

Hanganyag: Kaputa Júlia

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.