Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Eddig sem volt rejtett a cafeteria rendszere

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A cafeteria rendszer újragondolása a feketén juttatott jövedelmek legalizálását jelentheti - mondta az InfoRádió Adóinfo című műsorában az RSM adószakértője.

"A jelenlegi cafeteria rendszer átalakításában, ha nem arról kell beszélni, hogy az egészet ki kell dobni és valami újat kell helyette behozni, a továbbgondolkodás irányát abban látom, hogy bizonyos esetekben nem csak természetben, utalvány formájában adható szolgáltatások, termékek jelenhessenek meg, hanem adott esetben pénzkifizetés is. Például a munkavállaló rendszeres bérjövedelmének 10 százaléka kifizethető béren kívüli juttatásként, amennyiben ez nem a munka teljesítményével van összefüggésben, tehát ugyanolyan rendszert rá lehet húzni, mint az utalványokra" - jelezte Fekete Zoltán Titusz.

A miniszterelnök azt mondta, az eddigi rejtett bérrendszert nyílttá kell tenni. Ezzel kapcsolatban az RSM adószakértője kifejtette: "a cafeteria rendszere nem volt rejtett, az egy törvényileg jól szabályozott, mindenki által ismert, ellenőrizhető rendszer volt, a munkáltatók számára szigorú szabályozási kényszerrel."

Fekete Zoltán Titusz hozzátette, rejtett bérrendszer inkább az, ami még mindig a feketegazdaság része, hogy a munkavállalók még mindig az adó- és a közterhek megkerülésével kapnak a munkáltatóktól. Lehet, hogy ezek a pénzek adózott jövedelmek, ilyen is előfordul, de általában inkább fiktív számlázásból, költségelszámolásból származnak.

"Akkor működhet egy ilyen javadalmazási rendszer egészséges keretek között, ha a normál adózású jövedelmek nagyságrendje meghaladja a kedvezőbb adózással elérhető jövedelmekét. Látszik, hogy a cafeteria rendszerben ilyen tilalmi szabály nincsen, de tudjuk, hogy a gyakorlatban ez így működik" - mondta az RSM adószakértője.

Ahhoz, hogy az adóhatóság a múltat ne vizsgálhassa, az új szabályozást úgy kell elfogadni és elfogadtatni, hogy az amnesztiát jelentsen a múltra, hogy a korábbi feketejövedelmek legalizálása ne hordozzon magában adókockázatot, mert az megakadályozhatja magát a legalizálási folyamatot - emelte ki Fekete Zoltán Titusz.

Hanganyag: Kaputa Júlia