Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Ennyi nő választotta a nyugdíjat 40 év munka után

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2012, a nyugdíjszabályok változása óta 190 ezer fővel kevesebb ember kap nyugdíjat, vagy nyugdíjszerű ellátást - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Nyugdíjak és egyéb ellátások című kiadványából. A hivatal osztályvezetője elmondta: a nők40 hatása is egyértelmű, mintegy 122 ezren éltek már ezzel a lehetőséggel.

"2015 januárjában 2 millió 727 ezer fő részesült valamilyen nyugellátásban. Ez az előző évhez képest gyakorlatilag változatlan szám, ám a nyugdíjrendszer 2012-es átalakulásához képest 190 ezer fővel kevesebben kapnak ellátást" - ismertette Retz Tamás.

Hozzátett ugyanakkor, hogy a nyugellátásokra fordított kiadások abszolút mértékben nőnek.

Közölte, hogy 2014-ben 2931 milliárd forintot fizetett a központi költségvetés nyugellátásokra. Ez a GDP 9,2 százaléka, a központi költségvetés kiadásainak pedig 17 százaléka.

"Az elmúlt évek jogszabályi változásai elsősorban az ellátotti szerkezetet befolyásolták. Az ellátottakon belül egyre magasabb lesz az öregségi nyugdíjasok aránya, mivel a különféle korai nyugdíjazási formákban részesültek - illetve a rokkantsági nyugdíjban részesültek - ahogy elérik a számukra megállapított nyugdíj-korhatárt, átkerülnek az öregségi nyugdíjasok közé" - fogalmazott a KSH osztályvezetője.

Retz Tamás elmondta, hogy 2015 januárjában már 122 ezer nő élt azzal a lehetőséggel, hogy a nők 40 éves munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. Ez mintegy 20 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt - tette hozzá.

Az összes járandóságból az öregségi nyugdíjra jogosultak jelentik a legnagyobb csoportot.

"Mintegy 2 millió 23 ezer fő kap öregségi nyugdíjat, ami a teljes ellátotti létszám 75 százaléka. A nyugdíjasok 90 százaléka, vagyis döntő többségük 30 és 54 között született. Egy öregségi nyugdíjas átlagosan 118 439 forintot kapott 2015 januárjában" - ismertette az osztályvezető.

Retz Tamás a területi különbségekkel kapcsolatban elmondta, hogy Budapesten sokkal, az ország nyugati megyéiben pedig kissé magasabb az öregségi nyugdíjasok aránya, mint az országos átlag. Ugyanakkor például Csongrád, Baranya, Békés és Tolna megyében a megváltozott munkaképességűek ellátottakon belüli aránya magasabb, mint az országos átlag.

"Az átlagnyugdíj tekintetében is vannak különbségek: Budapesten egy ellátottnak átlagosan 140 ezer forintot, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ennél 35 ezer forinttal kevesebbet folyósítottak" - közölte a KSH osztályvezetője.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.