belföld

A Trabanttól az iPadig - ötven éves a gépjármű-nyereménybetétkönyv

2011. augusztus 12., péntek 16:26     InfoRádió
Ötven éves a gépjármű-nyereménybetétkönyv, amelyet még ma is két bank szerepeltet a termékei között.
 

1

Ötven éve, 1961. augusztus 12-én tartották meg a gépjármű-nyereménybetétkönyv első sorsolását. Akkor még Trabantokat lehetett nyerni, 46 ezer forintos listaáron, 10-15 ezer forintos felárral. A Merkúros időkben még ez is gyorsabb és olcsóbb volt, mint arra várni, hogy négy-öt év alatt megérkezzen az igényelt, és "menet közben" megdrágult gépkocsi.

A témával elsőként foglalkozó Népszabadság felidézi, hogy a Trabantok után Moszkvicsot, Warszawát, később pedig Skodát, Ladát, Daciát, Zaporozsecet, "kis Polskit" és Zastavát is lehetett nyerni. Évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy a betétkönyvesek Fiatra, Marutira, Reanult-ra, BMW-re és Roverre is "pályázhassanak".

A helyesírásból vizsgázók rémálmát, a gépjármű-nyereménybetétkönyvet ma két bank szerepelteti a termékei között. Az OTP-nél az elmúlt ötven évben 91.090 gépkocsit sorsoltak ki. Ennél a banknál hagyományosan csak autókat lehet szerezni ilyen módon, havi egy sorsolással, legfeljebb 50 ezer forintos címletű betétkönyvekkel. A beválthatóság nem évül el.

A közelmúltban az FHB is meghirdetett egy ilyen akciót. Kappéter Béla kommunikációs vezető szerint ennek most "szezonja van". Az FHB modernizálta ezt a terméket; az ő betétkönyvükkel már iPadot is lehet nyerni.
Herczeg Zsolt

Meghallgatom a hanganyagot


 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.14. Vasárnap, 18:00
2016.02.14. Vasárnap, 18:00
Jankovics Marcell rajzfilmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz