belföld

Áder János: Harcolni kell a kohéziós támogatásokért

2012. június 28., csütörtök 15:55     InfoRádió
A jelenlegi elképzelések alapján a következő hét évre szóló uniós költségvetésből több ország, így Magyarország is kevesebb kohéziós forráshoz jutna. Áder János köztársasági elnök az InfoRádióban azt mondta, arra kell figyelni, hogy az a csoport, amelynek az érdeke sérül, egységesen lépjen fel. Erről tárgyal csütörtökön az államfő Varsóban a lengyel köztársasági elnökkel.
 

1

A Brüsszelben zajló uniós csúcs egyik fontos témája az új, 2014 és 2020 közötti költségvetési időszak tervezése. Kiderült, hogy a kohéziós alapokat jelentősen, 19 milliárd euróval akarják csökkenteni - mondta az InfoRádió Arénájában Áder János.

A köztársasági elnök kiemelte: ez Magyarországnak és a volt a szocialista országoknak semmiképpen sem érdeke, a kohéziós alapok forrásait a válságkezelés egyik lehetséges eszközének kell tekinteni.

Ha megvalósulna az Európai Bizottság elképzelése, akkor a fejlett országok felé csoportosítanának át forrásokat, a Magyarországhoz hasonló tagállamok pedig jelentős pénzektől esnének el. Ez a mi esetünkben 5 és 7,5 milliárd euró közötti összeget jelentene, amely nagyon hiányozna a magyar gazdaságnak - hangsúlyozta az államfő.

Áder János emlékeztetett: már tárgyalt a kérdésről José Manuel Barrosóval és Herman Von Rompuy-jel. A Bizottság elnöke elmondta: személy szerint ő, és a testület is Magyarország mellett áll.

A köztársasági elnök úgy véli, arra kell figyelni, hogy a "kohézió barátai" (Magyarországon kívül például Lengyelország és Bulgária) egységes fellépést tanúsítsanak, akkor is, ha a részletkérdésekben eltérőek az érdekeik.

A csütörtökön Varsóba utazó köztársasági elnök erről is tárgyal lengyel kollégájával.

Az államfővel készült beszélgetést este 7 órakor kezdődő Aréna című műsorunkban hallgathatják meg.
Hanganyag: Exterde Tibor

Meghallgatom a hanganyagot


 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.07. Vasárnap, 18:00
2016.02.07. Vasárnap, 18:00
Nagy Károly virológus,a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet egyetemi tanára
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz