belföld

Az ombudsman szerint alkotmányellenes a nemzetiségi törvény több rendelkezése

2012. április 29., vasárnap 18:24     InfoRádió / MTI
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Alkotmányellenesnek tartja a januárban hatályba lépett nemzetiségi törvény egyes rendelkezéseit az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté az érintett részek megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.
 

1

Az ombudsman szerint a jogszabály több rendelkezése alkotmányellenesen korlátozza a nemzetiségek alapvető jogait. Szabó Máté egy települési nemzetiségi önkormányzat beadványa alapján több pontban fogalmazta meg kifogásait. Szerinte a többi között sérül az egyenlő bánásmód követelménye, mert a törvény kizárólag a közhasznú jogállással rendelkező nemzetiségi szervezetek számára teszi lehetővé a jelöltállítást a nemzetiségi önkormányzati választásokon.

Az ombudsman azt is kifogásolta, hogy a választások kitűzését a nemzetiségi törvény a népszámlálás adataitól teszi függővé, miközben több társadalmi és politikai tényező is befolyásolja, hányan készek önként megvallani a népszámláláson nemzetiségi hovatartozásukat. Problémásnak nevezte azt is, hogy a települési önkormányzatra száll annak a nemzetiségi önkormányzatnak a vagyona, amely a 2014-es általános választáson már nem tud megalakulni.

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.09. Kedd, 18:00
2016.02.09. Kedd, 18:00
Tóbiás József, az MSZP elnöke, a parlamenti frakció vezetője
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz