belföld

Ekkorra készülhet el a Medinára tervezett radarállomás - a nap hírei

2011. március 9., szerda 21:05     InfoRádió
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
A honvédelmi parlamenti államtitkár az ötpárti egyeztetés után mondta el, leghamarabb mikorra készülhet el Tolna megyei Medina környékére tervezett három dimenziós radarállomás.
 

1

Két év

Leghamarabb 2013 végére készülhet el Tolna megyei Medina környékére tervezett három dimenziós radarállomás - mondta a honvédelmi parlamenti államtitkár az ötpárti egyeztetés után. Simicskó István közölte: tájékoztatta a parlamenti pártok képviselőit a magyarországi NATO-radarrendszer harmadik elemének helyszínéről, felépítéséről. Hozzátette: a parlamenti frakciók egyetértettek a beruházással.

Itt az alkotmánytervezet

A Himnusz első sorával kezdődik, és négy részből áll a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete - jelentette be a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője. Lázár János a dokumentumról azt mondta: a Fidesz és a KDNP csütörtökön együttes ülésen egyeztet a javaslatról, a végleges változatot hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek, amely április 18-án szavazhat róla. Hozzátette: arról még nem döntöttek, hogy a jogszabály a Magyarország alkotmánya, vagy a Magyarország alaptörvénye címet viseli majd. A kormánypárti politikus szólt arról is, hogy az új alaptörvénnyel összefüggő kérdőívet eddig 500 ezer állampolgár küldte vissza és egyben várják az ellenzéki pártok alkotmánytervezeteit is.

Egységes rendvédelmi képzés kell


A magyar uniós elnökség fő prioritásának nevezte a szervezett bűnözés elleni küzdelmet a belügyminiszter. Pintér Sándor Budapesten, az Európai Rendőrakadémia vezető testületének ülésén hangsúlyozta: a hatékony munkához egységes európai rendvédelmi képzés és együttműködés szükséges.

Frissítik a listát


A Külügyminisztérium még vizsgálja a szigoruantitkos.hu honlapon közölt tartótisztek listáját. A honlapon összesen 668 tiszt személyi adatlapja tekinthető meg, az oldalt folyamatosan frissítik a kutatók. A Heti Válasz cikke szerint a tisztek között volt Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet, korábban a Külügyminisztérium személyzeti főnöke, és Dömény János, aki az előző kormány idején a szaktárca minősített iratokat felülvizsgáló bizottságának tagja volt.

Kompenzált bérek

A nagy állami cégek többségében eleget tettek a január 1-jei bérkompenzációnak - mondta a fideszes Rogán Antal. A politikus azután beszélt erről, hogy az általa vezetett bérmonitoring bizottság találkozott az állami, illetve az ahhoz kötődő szektor legnagyobb foglalkoztatóinak képviselőivel. A kormánypárti politikus szólt arról is, hogy az állami vállalatok körében várhatóan legkésőbb március végéig mindenhol megvalósul a bérkompenzáció.

Átfogó vizsgálatot javasol Budai Gyula

A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának átfogó vizsgálatát javasolja az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula azután beszélt erről, hogy áttekintette az Eötvös Loránd Tudományegyetem gazdálkodását. A fideszes politikus a tapasztalatok alapján úgy véli, hogy több egyetemen és főiskolán is lehetnek hasonló jellegű problémák, ezért javasolta az összes intézmény működésének áttekintését.

Biztosi érdeklődés

Tájékoztatást kért a Pest megyei önkormányzattól a közétkeztetés körüli problémákról az oktatási jogok biztosa. Aáry-Tamás Lajos közölte: ha a héten nem születik megállapodás a szolgáltató és a helyhatóság között, akkor a kormányhoz fordul segítségért. Péntek este a szociális intézményekben is bezárja a konyhákat és az étkezőket a Pest megyében közétkeztetési szolgáltatást nyújtó HunGast Kft, az önkormányzat 154 millió forintos tartozása miatt.

Már bontanak Devecserben

Devecserben már bontják a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában megrongálódott házakat; a lakatlan ingatlanokban lekapcsolták a közműveket. Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ közlése szerint az első ütemben, március 15-éig 35, június végéig összesen 262 épületet kell elbontani.

Egyre több a haláleset

Már 48 halálos áldozata van az influenza járványnak az idén. Az ÁNTSZ közleménye szerint ismét az A vírus okozott haláleseteket. Az elhunytak többsége a betegség szempontjából a fokozottan veszélyeztetettek csoportjába tartozott.

Hattyúdal


Sikeresen teljesítette 39., egyben utolsó küldetését a Discovery. Az amerikai űrrepülőgép a tervezett időpontban landolt a floridai Kennedy Űrközpontban. Küldetését korábban két alkalommal is meghosszabbították, hogy több idő jusson a Leonardo modul berendezésére, és az űrállomás amerikai részében az életfenntartó rendszerek karbantartására.

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.11. Csütörtök, 18:00
2016.02.11. Csütörtök, 18:00
Szarka László történész
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz