belföld

Hiánypótló gyűjtemény lesz az 1956 Online

2011. június 20., hétfő 10:41     InfoRádió
A Filmhíradó és a Gramofon Online után az 56-os forradalmat, a holokausztot és a rendszerváltást is feldolgozó, tematikus oldalak indítását tervezi a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ. Kollarik Tamás, az intézmény igazgatója az InfoRádiónak elmondta, a tervek szerint október 23-án indulhat el az 1956 Online.
 

1

Az 1956-os események hitelesebb rekonstruálását szolgálhatja az új tematikus portál elindítása - mondta az InfoRádiónak a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ igazgatója. Kollarik Tamás kiemelte: az 1956 Online létrehozása a Filmhíradó és a Gramofon Online nagy sikerén is alapul.

Az igazgató szerint hiánypótló munkáról van szó, és olyan gyűjtemény jöhet létre, ami az érdeklődők, valamint a kutatók, történészek és a közgyűjteményi szakma számára is hasznosítható lehet.

Kollarik Tamás közölte: a portál kialakítása során a Magyar Filmintézettel dolgoznának együtt, az ő gyűjteményükre támaszkodna első körben az 1956 Online. A filmintézet birtokában 300-400 ezer olyan audiovizuális anyag van, amelyek nem teljesen publikáltak.

A tervek szerint a honlapon időbeli és lokális sorrendbe is rendeznék a dokumentumokat. Az első publikáció várhatóan idén október 23-án jelenik meg az oldalon - fejtette ki az igazgató.

Kollarik Tamás beszélt arról is, hogy a Millenárissal együttműködési megállapodást kötnek, ahol egy kiállítótermet nyitnak az 1956 Online-hoz, és ide bárki behozhatja a forradalommal kapcsolatos tárgyait. Ezeket digitalizálják, így szintén felkerülnek a honlapra - tette hozzá.

A Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ tematikus honlapon dolgozná fel a holokausztot és a rendszerváltást is - közölte az igazgató.
Hanganyag: Oláh András

Meghallgatom a hanganyagot


 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.10. Szerda, 18:00
2016.02.10. Szerda, 18:00
Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatási államtitkára
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz