eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megerősítették a pakisztáni tálib vezér halálhírét

A pakisztáni belügyminisztérium és egy magas rangú hírszerzési tisztségviselő megerősítette szerdán Hakimullah Mehszúd tálib vezető halálhírét.

Hetek óta keringtek hírek a Pakisztáni Tálibok Mozgalma (TTP) vezetőjének haláláról. Ez az első alkalom, hogy a pakisztáni hatóságok egyértelműen nyilatkoztak az ügyben, bár részleteket nem közöltek Mehszúd halálának körülményeiről.

A The New York Times amerikai napilap arról írt február elején, hogy Mehszúd egy pilóta nélküli repülőgép támadásakor szerzett sebeibe halt bele január közepén Északnyugat-Pakisztánban, rokonai házában. Január végén egy névtelenséget kérő törzsi vezető arról számolt be, hogy jelen volt Mehszúd temetésén.

Helyi sajtóértesülések szerint viszont Mehszúd valamivel később, Pakisztán középső részén vesztette életét, miközben éppen úton volt Karacsi felé, ahol orvosi ellátást kapott volna.

Amennyiben a halálhír valóban igaz, akkor ez fél éven belül már a második nagy sikerük lenne az amerikaiaknak a pakisztáni tálibokkal szemben: tavaly augusztusban egy amerikai rakéta megölte Hakimullah elődjét, a TTP-t alapító Baitullah Mehszúdot.

Hakimullah Mehszúdnak korábban már keltették tévesen a halálhírét. Baitullah Mehszúd halála után a pakisztáni belügyminiszter azt állította, hogy Hakimullah Mehszúdot megölték a vezetői pozícióért folytatott csatározások során. A militáns vezető azonban néhány hét múlva újságíróknak nyilatkozott, és tovább irányította a tálib lázadók támadásait, egyebek mellett kitervelte az afganisztáni CIA-központ ellen decemberben végrehajtott öngyilkos merényletet.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×