eur:
392.76
usd:
367.64
bux:
66131.15
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

"A cápatámadások alig érnek fel a kutyaharapással"

Jó hír a strandolóknak: valamivel csökkent a cápatámadások száma, az utóbbi időben különösen az Egyesült Államokban volt kevesebb incidens - közölte a Floridai Egyetem. Világviszonylatban viszont nem javult a helyzet.

A tavalyelőtt jelentett 41-ről 2009-re 28-ra csökkent a cápatámadások száma - mondta George Burgess, a Floridai Egyetem nemzetközi cápatámadásokkal foglalkozó jelentésének kurátora. Világviszonylatban nem csökkent jelentősen az esetek száma, 2008-ban 61, 2009-ben 60 cápatámadás történt.

Az Egyesült Államokban az utóbbi három évben folyamatosan apadt az ilyen incidensek gyakorisága, Burgess szerint azonban még korai megmondani, hogy hosszú távú irányzatról van-e szó. A támadások fele szörfösöket érintett.

A cápa és ember találkozói rendszerint kisebb sérülésekkel zárultak. "A legtöbb esetben inkább kutyaharapással érnek fel, és nem A cápa című filmben látott jelenetekkel" - mutatott rá a szakember.

A jelentés kitér arra is, hogy manapság kevesebben halnak bele a súlyosabb támadásokba, mint egy évszázada, amikor a találkozások 60 százaléka volt végzetes. A 2000 és 2010 között jelentett esetek mindössze hét százaléka volt halálos, az arány javulásának oka minden bizonnyal a sürgősségi orvosi ellátás fejlődésében keresendő - vélekedett Burgess.

A beszámolóban részletes adatokat is közöltek a világszerte észlelt cápatámadásokról. Ezek szerint az Egyesült Államokban volt a legtöbb cápatámadás (28). A második helyen Ausztrália, míg a harmadikon Dél-Afrika áll, de jelentettek eseteket Egyiptomban, Ecuadorban, Indonéziában, Mozambikban, Új-Kaledóniában és Vietnamban is.

Tavaly öten vesztették életüket cápatámadásban, egy évvel korábban négyen. A tavalyi halálesetek közül egy Új-Kaledóniában, négy pedig Dél-Afrikában történt.

Ausztráliában nőtt a támadások száma: tavaly 20, 2008-ban 12, 2007-ben pedig 13 esetről érkezett hír. Igaz ez Dél-Afrikára is: míg tavaly hat esetről számoltak be, addig 2008-ban egy támadás sem volt, 2007-ben pedig mindössze kettő.

Burgess szerint a strandolók egy dolgot tehetnek az incidensek megelőzésére: méghozzá azt, hogy alkonyattól pirkadatig nem mennek a vízbe. Emellett tanácsos csoportokban maradni, már amennyiben ez lehetséges. "Ez az, amiért például a madarak és a halak rajban, az antilopok pedig csordában vonulnak. Biztonság rejlik a tömegben. Ugyanez igaz a víz világára is" - hívta fel a figyelmet az amerikai szakember.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×