eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A szokásosnál gyorsabban nő a parlagfű a sok eső miatt

A szokásosnál gyorsabban fejlődik a parlagfű az utóbbi hetek csapadékos időjárása miatt. A szakemberek szerint már júniusban elő kell venni a kaszát, ha mentesíteni akarjuk földünket a gyomnövénytől. Mindenképpen érdemes kiirtani a parlagfüvet, mert idén is milliós összegekre bírságolhatják a hanyag földtulajdonosokat.

Ambrosia elatior, egy növény, amely szépen csengő latin neve ellenére az allergiában szenvedők egyik legkegyetlenebb ellensége. A parlagfű a legagresszívabb és leggyakoribb allergén. Ma Magyarországon minden negyedik ember, azaz mintegy két és fél millióan köhögve, tüsszögve küzdenek ellene a nyári és az őszi hónapokban.

Lászlóné Pécsi Paula, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, az InfoRádiónak elmondta, hogy idén a sok eső miatt a szokásosnál gyorsabban fejlődik a gyomnövény, ezért heteken belül meg kell kezdeni a védekezést.

"Az esős, csapadékos időjárás mindenképpen kedvez a növények fejlődésének, így a parlagfűének is. A parlagfű április elejétől csírázik és növekszik, gyakorlatilag akkor a legsérülékenyebb, amikor elkezd a virágtengely kialakulni - általában június végén. Ha ilyenkor kaszálják le, akkor a növény nem fejleszt oldalhajtásokat" - magyarázta a szakértő.

A földhasználók és -tulajdonosok idén is szigorú ellenőrzésekre számíthatnak. Belterületen júliustól a jegyző, illetve a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok szakemberei, külterületen pedig a Földhivatal munkatársai vizsgálódnak majd.

A bírság 15 ezer forinttól kezdődik, mértéke azonban jelentősen függ a parlagfűvel borított terület nagyságától, és akár ötmillió forint is lehet - tette hozzá a szakértő.

Juhászné Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke szerint azonban nem elég elrettentő nagyságú ez az összeg. Tavaly több mint 700 ezer hektár erősen fertőzött területet derítettek fel a szakemberek Magyarországon, de csak Pest megyében is több millió forintra bírságolták a hanyag földtulajdonosokat.

Belterületen a fővárosi és Pest megyei növényvédelmi hatóságok adatai alapján a 29 millió 620 ezer forint növényvédelmi bírságot 130 esetben, 42 hektárra szabtak ki. Külterületen az érték 26 millió 655 ezer forint, 1420 hektárra; ez 780 darab határozatot jelent - mondta az InfoRádiónak.

Juhászné Halász Judit hozzátette: tavaly csaknem egymilliárd forintot tudtak költeni a védekezésre, amely teljes egészében lakossági felajánlásból gyűlt össze. Idén ennek mindössze a felét sikerült összegyűjteni, miközben évről évre nő az allergiások száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×