eur:
393.07
usd:
367.15
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Iszapkatasztrófa: pszichológusok foglalkoznak az emberekkel

Pszichológusok foglalkoznak azokkal a kolontári és devecseri lakosokkal, akik elvesztették otthonukat az iszapár miatt. Töttős Györgyi, a pszichológuscsoport egyik tagja az InfoRádiónak elmondta: bizonytalanok és tanácstalanok az emberek.

"Négy pszichológus érkezett Kolontárra és Devecserbe a katasztrófa estéjén, ők elsősorban az átmeneti szállásokon segítettek azoknak a helyieknek, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonukat, és nem tudták az éjszakát barátoknál, családtagoknál tölteni. Természetesen azokkal az emberekkel is beszélgettek, akik valamelyik családtagjukat veszítették el" - mondta az InfoRádiónak Töttős Györgyi.

A pszichológus hozzátette: nagyon változó, hogy ki hogyan reagál egy ilyen tragédiára. Sok múlik például azon, hogy az illető körül milyen szociális, családi-baráti háló van. "Ha valaki körül nincsenek családtagok, barátok, sokkal sérülékenyebbé válik. Ahogy az is fokozza a sérülékenységet, ha valaki már többször átélt hasonló katasztrófát. Van, aki megtartja a lendületét és a hitét, és van, aki magába roskad" - magyarázta.

Diákokkal és tanárokkal is foglalkoznak a pszichológusok

Töttős Györgyi kiemelte, a következő napokban a helyi iskolák pedagógusaival és diákjaival is foglalkoznak majd - fontos ugyanis, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek beszéljenek félelmeikről és érzéseikről.

Eszterhainé Fatalin Ilona, a devecseri általános iskola igazgatója az InfoRádiónak kedden azt mondta: a gyerekek viszonylag jól viselik, hogy a települést ekkora katasztrófa érte. "A gyerekek traumája nem olyan mély, mint a szülőké, akik tudják, hogy mennyi minden veszett el, és mindezt milyen nehéz pótolni" - mondta. Az intézmény diákjai közül körülbelül ötvenen-hatvanan élnek vagy éltek olyan házban, amelyet megrongált az iszapár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×