eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Tartozások miatt ismét nincs fűtés egy székesfehérvári lakótelepen

Székesfehérváron a mostani fűtési szezonban immár másodszor szünetel a fűtés a Vásárhelyi lakótelepen; a szolgáltató azt mondta, hogy a lakók mintegy 8 millió forintos tartozása miatt kényszerült erre a lépésre; a rendesen fizető lakók bírósághoz fordultak az ügyben.

Brájer Éva, a terület önkormányzati képviselője, - aki egyben a város alpolgármestere is - sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a lakótelep társasházainak közös képviselői a rendesen fizető lakók érdekében a bírósághoz fordultak azért, hogy azokban a lakásokban, amelyek tulajdonosának nincs tartozása, kötelezze a szolgáltatót a fűtés beindítására.

Az úgynevezett ideiglenes intézkedést 15 napon belül kell elbírálni. Õ maga pedig a terület védőnőjétől kért tájékoztatást a lakótelepi gyereklétszámról, mivel tudomása szerint az érintett lakásokban több csecsemő is él, továbbá intézkedés végett megkereste a tisztiorvosi szolgálatot és a fogyasztóvédelmi hatóságot is.

Tájékoztatása szerint a hőenergiát szolgáltató Stopping Kft. ügyvezetője azt követően állította le a hőenergia szolgáltatást, miután másodjára is eredménytelenül kérte a lakókat egy 15 évre szóló szolgáltatási szerződést aláírására.

Nincs jogalapja annak, hogy a szolgáltató azoknál a lakóknál is megszüntesse a fűtést, akiknek nincs tartozásuk. "Zsarolás íze van a történetnek" - mondta a területi képviselő, alpolgármester.

A tulajdonos ügyvezetővel azután, hogy az október 15-én a lakók által felhalmozott tartozásra hivatkozva, néhány órára már kikapcsolta a fűtést, tárgyalást kezdtek az önkormányzat képviselői.

A Stopping Kft. tulajdonosa arra hivatkozva, hogy a már korábban is felhalmozott tartozások miatt a hőszolgáltatás biztosításához mintegy 40 millió forint hitel felvételére kényszerült, megvételre ajánlotta fel az önkormányzatnak az általa működtetett két kazánt és a fűtési rendszert.

Az azokért kért árat azonban a szakértők irreálisan magasnak találták, de a múlt heti megbeszélésen abban állapodtak meg, hogy ezen a héten szerdán folytatják a tárgyalásokat. A vállalkozó azonban nem ment el az újabb tárgyalásra - mondta Brájer Éva.

Kucsera Róbert, a Stopping Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy a lakók fizetési hajlandósága tovább romlott, mióta tudomásukra jutott, hogy a város távfűtéses lakásainak többségét hőenergiával ellátó önkormányzati cég javaslatot dolgozott ki egy új lakótelepi fűtési rendszer kiépítésére.

Brájer Éva szerint a fűtéssel kapcsolatos gondok miatt a városnak kötelessége, hogy megpróbáljon megoldást találni. Azzal kapcsolatban, hogy a szakértők magasnak találták a kazánokért és a rendszerért kért árat, Kucsera Róbert azt mondta, hogy ő a bank által megállapított "menekülési értékért" ajánlotta fel azokat az önkormányzatnak.

A lakótelepen élők elektromos készülékekkel, illetve gázzal próbálnak fűteni a hideg lakásokban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×