eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Az atomhatalmak a jövőben is megőrzik nukleáris fegyvereiket"

Kicsi az esély a nukleáris fegyverek globális csökkentésére a következő években - figyelmeztetett kedden a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI). A nyolc nagy- és közepes atomhatalomnak (Oroszország, Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, India, Pakisztán és Izrael) együttesen több mint 20 ezer 500 nukleáris fegyvere volt 2010 végén.

Az Egyesült Államok és Oroszország ugyan tavaly áprilisban aláírta az új START-szerződést, amely 2200-ról 1500-ra csökkenti a hadászati nukleáris robbanófejek számát. Azóta azonban mindkét ország hangoztatta, hogy vagy nukleáris fegyvereket célba juttató új rendszereket állít hadrendbe, vagy vannak ilyen tervei.

Daniel Nord, a SIPRI helyettes vezetője elmondta, hogy az Egyesült Államok a következő tíz évben 92 milliárd dollárt készül beruházni nukleáris fegyvereinek rendszerébe, míg Oroszország ballisztikus rakétarendszerét korszerűsíti, továbbá nyolc új nukleáris tengeralattjárót tervez vásárolni.

Nagy-Britannia előzetes döntést hozott jelenlegi nukleáris fegyverkapacitásának szinten tartásáról, Kína korszerűsíti rakétáit, Franciaország pedig hasonló modernizálást fejezett be.

"Az atomhatalmak üzenete az, hogy a következő 30-50 évben megőrzik nukleáris fegyvereiket" - mondta a szakértő.

A békekutató intézet szerint az atomsorompó-szerződés tavaly rendezett utókonferenciája felszínre hozta azokat a súlyos véleménykülönbségeket, amelyek az atomhatalmak és az atomfegyverrel nem rendelkező államok között állnak fenn.

"Ezek a nézetkülönbségek kétségessé teszik az utókonferencia záródokumentumában elfogadott legszerényebb lépések megvalósításának kilátásait" - hangoztatta Daniel Nord.

A SIPRI szerint 2010-ben Oroszország volt a legnagyobb nukleáris hatalom, amelynek 11 ezer nukleáris robbanótöltet van a birtokában. Második a rangsorban az Egyesült Államok, amelynek 8 ezer 500 ilyen eszköze van. A többi állam - Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, India, Pakisztán, Izrael - egyenként 80 és 300 közötti számú robbanófejjel rendelkezik.

A stockholmi intézet úgy vélekedett, hogy 2010-ben nem történt jelentős haladás a vitatott iráni és észak-koreai nukleáris program kérdésének rendezésében sem. A SIPRI-nél úgy látják, Észak-Korea elegendő plutóniumot állított elő ahhoz, hogy robbanótölteteket állítson elő kis számban. Nincs azonban olyan nyilvános adat, amely megerősítené, hogy az ázsiai országnak bevethető atomfegyverei lennének.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×