eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lassan megtelnek a börtönök Nagy-Britanniában

Az angliai zavargásokat követően a brit börtönökben az elítéltek száma naponta több mint száz fővel nő, és az intézetek szerint a börtönök lassan megtelnek, ha továbbra is ilyen ütemben érkeznek az elítéltek. A börtönigazgatók szövetsége közölte: az elmúlt hat napban 677 elítélt érkezett az angliai és walesi börtönökbe.

A börtönökben büntetésüket töltők száma általában csökken, vagy legalábbis nem változik augusztusban, mert akkor a bíróságok ritkábban ülnek össze. A fővároson és több vidéki nagyvároson végigsöprő nyári erőszakhullám miatt azonban a börtönökbe érkezők száma drasztikusan nő, különösen Londonban.

Hivatalosan 1200 szabad helyet tartanak fenn a brit börtönökben, ezeket töltik most fel a rendbontások miatt elítéltekkel.

Az igazságügyi minisztérium múlt heti közlése szerint 440-en kerültek börtönbe a zavargások miatt, ami azt jelenti, hogy már akkor rekordot ért el az elítéltek száma. A tárca akkor úgy látta, "egész biztosan" kezelni tudják a kialakult helyzetet, és már több intézkedést is tettek, így például, egy harmadik ágyat helyeztek el a kétágyas cellákban.

A BBC szerint az elmúlt napok zavargásai nyomást gyakorolhatnak a kormányra, hogy eredeti terveivel ellentétben mégse zárjon be a jövő hónapban két börtönt, a worchestershire-i Brockhillben és Délnyugat-Londonban.

David Cameron miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, egyetért a bíróságok által a rendbontások ügyében hozott szigorú ítéletekkel. Ugyanakkor több képviselő kifogásolja a szerintük túl kemény ítéleteket.

Kedden két férfit négy év börtönbüntetésre ítéltek azért, mert a Facebook közösségi weboldalon biztattak rendbontásra.

A The Guardian napilap pénteki számában statisztikát tett közzé, amely szerint a bíróságok a zavargások miatt átlagosan 25 százalékkal hosszabb börtönbüntetést szabnak ki a vádlottakra, mint ha azok "békeidőben" követtek volna el hasonló bűncselekményeket.

Az első sikeres fellebbezés

Kiengedtek pénteken egy nőt a börtönből, akit korábban öt hónapra ítéltek az angliai zavargásokban való részvétele miatt: ez az első sikeres fellebbezés a rendbontások ügyében.

A kétgyermekes anyát, Ursula Nevint múlt szombaton öt hónap börtönbüntetésre ítélték Manchesterben, mert elismerte, hogy egy barátjától elfogadott egy rövidnadrágot, amelyet korábban a fosztogatások közepette egy üzletből loptak el.

A 24 éves nő fellebbezett az ítélet ellen, amit a bíróság másodfokon elfogadott, mivel a nő közvetlenül nem vett részt a fosztogatásban. A nőre végül a börtönbüntetés helyett 75 óra közmunkát szabtak ki azzal az indokkal, hogy Ursula Nevin tudta, honnan származik az általa elfogadott ruhadarab.

Az elsőfokú tárgyaláson a bíróság arra hivatkozva ítélte őt börtönbüntetésre, hogy szem előtt kellett volna tartania, milyen példát mutat viselkedésével két fiának.

Az igazságügyi minisztérium egy szóvivője nem kívánta kommentálni az esetet, mondván, a bíróságok függetlenek a kormánytól.

David Cameron miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, egyetért a bíróságok által a rendbontások ügyében hozott szigorú ítéletekkel. Ugyanakkor több képviselő kifogásolja a szerintük túl kemény ítéleteket.

Pénteken a zavargásokban érintett Birminghambe látogatott Vilmos cambridge-i herceg és Katalin hercegné, ahol találkoztak a múlt héten a rendbontásokban megölt három férfi családjával és helyiekkel.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×