eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kinek éri meg az evánál maradni?

Az evások 80 százalékának még akkor is megéri ennél az adónemnél maradni, ha 40 százalékra emelkedik jövőre az adókulcs mértéke - mondta az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Zara László szerint ha 2013-tól kivezetik az evát, akkor az osztalékadó és az eho változtatásával lehetne a mikrovállalkozásokat kedvezőbb helyzetbe hozni.

Ha 40 százalékosra emelkedik az eva kulcsa, akkor az a döntő kérdés, hogy az adónemet választónak mi a tényleges kiadása, beszerzéseinek mekkora része áfás - mondta az InfoRádiónak az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Zara László szerint 30 százalékos költségnél lehet az a határ, aminél a levonható áfa miatt a normál adózásba visszalépve ugyanabba a helyzetbe kerülne a vállalkozás.

Az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke kiemelte: az átlagos bevétel alapján az várható, hogy az evás vállalkozások 80 százaléka maradni fog ebben a körben, akkor is, ha emelkedik az eva mértéke. Ez 70-80 ezer vállalkozást jelent.

Zara László az alternatívák között említette az átalányadózás kibővítését és vonzóvá tételét, a társasági adó alá tartozóknál pedig azt lehetne megvizsgálni, hogy van-e adócsökkentési lehetőség. Hozzátette: különösen az osztalékadó és az eho változtatásával lehetne a mikrovállalkozásokat kedvezőbb helyzetbe hozni.

"Kompromisszumos megoldás"


Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint sokan ki fognak lépni az eva hatálya alól. Lehet, hogy lesz, akinek még így is megéri, de az érintettek jelentős része valószínűleg abbahagyja az evázást - mondta a távirati irodának.

Az adószakértő adószakmailag indokolatlannak tartja a lépcsőzetes kivezetést, álláspontja szerint az evát bevezetni sem kellett volna annak idején. "Amióta Lenin azt mondta, hogy nem minden kompromisszum elvtelen, azóta minden elvtelenséget kompromisszumnak hívnak" - jelentette ki.

Arra az érvre, amely szerint az evát nem lehet "hirtelen" kivezetni, úgy reagált: az adót ugyanakkor hirtelen meg lehet emelni, az adójóváírás kivezetésénél pedig, ami sokkal nagyobb tömeget érint, nincs átmenet. "Vegyük tudomásul, hogy az evások tipikusan szellemi tevékenységet folytató vállalkozások, amelyeknek nyilvánvalóan nagyobb a társadalmi megnyivánulási lehetőségük, mint az átlagnak" - mondta az adószakértő.

Hegedüs Sándor, az RSM DTM adópartnere szerint azzal, hogy várhatóan egy átmeneti évet adnak az eva kivezetésére, pozitív, kompromisszumos megoldás született. Az eva alanyok ugyanis így át tudják gondolni a további lépéseket, a jogalkotóknak pedig lesz idejük arra, hogy olyan átalányadózási technikát dolgozzanak ki, amely mind a költségvetés, mind az adózók számára kielégítő lehet. Ez olyan horderejű döntés, amelynél mindenképpen üdvözlendő, hogy van átmenet.

Hangsúlyozta: ez alatt az egy év alatt az ekhót és az egyéb átalányadózási módokat is vagy egységesíteni kellene, vagy el kellene gondolkodni azon, hogy adnak-e preferenciákat, s ha igen, mi módon és milyen körnek. Úgy vélekedett, az, hogy 40 százalékra emelik fel az adókulcsot, már önmagában az általános adózás választása felé tereli az adóalanyokat.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×