eur:
395.3
usd:
371.06
bux:
65157.06
2024. április 19. péntek Emma

A tiltás a hálapénz kriminalizálásához vezethet

Az új munka törvénykönyve felveszi a harcot a hálapénzzel, ugyanakkor egy kiskaput is teremt. A javaslat szerint ugyanis a munkáltató előzetes engedélyével el lehet fogadni a hálapénzt. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádiónak hangsúlyozta: a paraszolvenciának több kategóriája van. Az egyik ellen harcolni, a másikat legalizálni kell. A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke szerint a hálapénzt nem egy-egy orvosnak, hanem az intézménynek kellene adni.

Tiltással biztosan nem lehet eredményt elérni, mert egy komplex problémáról van szó. A tiltás a hálapénz kriminalizálásához vezet - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki szerint a hálapénzt kategorizálni lehet és kell.

Van az előre kikövetelt hálapénz: ezt nem tolerálhatja az egészségügy, de van a tényleges, hála jeleként adott pénz - hangsúlyozta Rácz Jenő.

A munka törvénykönyvének tervezetében szerepel, hogy maximalizálni kell az elfogadható ajándék mértékét, amit a kórházigazgatók engedélyeznének vagy tiltanának. Rácz Jenő azonban ezt nehezen ellenőrizhetőnek tartja. Szerinte a jogszabályokban olyan jellegű kötöttségeket kell megfogalmazni, amelyek betarthatósága egyértelmű.

Hálapénz a kórháznak?

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke szerint a hálapénzt nem egy-egy orvosnak, hanem a kórháznak kellene fizetni.

Csiba Gábor úgy véli, intézményenként kellene általános felhatalmazást adni, így lennének olyan kórházak, ahol elfogadják a paraszolvenciát, és lennének olyanok, ahol nem.

Egy beteg meggyógyítása nem egy ember dicsősége, éppen ezért jobb, ha a páciens, ha akarja, az intézménynek fejezze ki a háláját, a pénzt pedig vissza lehet osztani - magyarázta az elnök.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×