eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Dux László: Az új felsőoktatási törvénynek 2013-tól lesz hatása

Az idei év egyfajta átmenet lesz, az új felsőoktatási törvény valójában 2013-tól érezteti hatását - fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Dux László kiemelte: nem azért mondott le, mert elégedetlen az elfogadott új törvénnyel, épp ellenkezőleg, örül, hogy részt vehetett annak a megalkotásában. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elutasítja a röghöz kötést, de a hallgatói szerződések terén készek a kompromisszumra.

Az állam 34 ezer hallgatónak teljesen, 15.500-nak pedig felerészben állja a következő tanévben a tanulmányai költségeit. Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint ez nem nagy változás a jelenlegi 54 ezer államilag finanszírozott hallgatóhoz képest.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnöke szerint viszont drasztikusnak tartja a lépést, és kiemelte: nem értenek egyet az államilag finanszírozott keretszámok általános csökkentésével, mert az a felsőoktatáshoz való hozzáférés lehetőségét szűkíti.

A keretszámokról szólva Dux László kifejtette: a gazdálkodástudományi és a jogi képzés esetén csökkennek leginkább az államilag finanszírozott keretszámok. Jövő évtől országosan mindössze 250 hely lesz a gazdaságtudományi képzésen, amelyet finanszírozni fognak.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnöke indokolatlannak tartja ezt a nagyarányú csökkentést. Nagy Dávid szerint viszont a tisztán állami finanszírozás a műszaki területeken is csökken 2009-hez képest.

Dux László szólt arról is, hogy a jövőben is figyelembe veszik az állami támogatásnál az úgynevezett szociális szempontokat.

A nyelvvizsga alól utoljára a 2012-13-ban végzők mentesülhetnek. A nyelvtudást igazoló vizsgáról szóló törvénymódosítás pedig csak azokat érinti, akik még el sem kezdték középiskolai tanulmányaikat - fejtette ki Dux László.

A Diákhitel II konstrukcióról szólva a helyettes államtitkár elmondta: lesznek olyan képzések, amelyek többe kerülnek a felvehető maximum 800 ezer forintos összegnél. Ha valaki az állami szférában helyezkedik el, annak a munkáltatója valamilyen módon visszajuttathatja a diákhitel vagy az önköltség összegét, így utólag kvázi az is államilag támogatott képzésben részesülhet - emelte ki

A hallgatói szerződésekről Dux László azt mondta: jelenleg is egyeztetnek erről, de egyedi elbírálásra lesz lehetőség. Lesz türelmi idő, amíg valaki a főiskola vagy egyetem után külföldre mehet, nem kell azonnal visszafizetnie emiatt képzése költségeit - fejtette ki Dux László.

A HÖOK-elnök erre reagálva leszögezte: a röghöz kötést elfogadhatatlannak tartják, de kompromisszumokra hajlandóak.

Dux László az Arénában kifejtette: egy feladatra, nevezetesen az új felsőoktatási törvény megalkotására szerződött, ezt teljesítette, ezért mondott le posztjáról.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×