eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mi történne, ha tényleg leállna a BKV?

Nem világos, hogy van-e terve a fővárosnak arra az esetre, ha valóban leállna a BKV.

Nem tudni, hogy mihez kezdene a főváros, ha fizetésképtelensége miatt a BKV tényleg leállna. Kérdéseinket, hogy az ebben a helyzetben valószínűsíthető dugókat és más közlekedési problémákat hogyan kezelnék a hatóságok, elsőként a budapesti polgári védelemért is felelős Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz juttattuk el, ám onnan a Belügyminisztériumhoz került az ügy.

Választ azonban a tárcától sem kaptunk, a Belügyminisztérium a Fővárosi Önkormányzatra hagyta a kérdéseket. Szűcs-Somlyó Máriától, a helyhatóság kommunikációs igazgatójától azonban csupán azt tudtuk meg, hogy "a főpolgármester bízik abban, hogy a miniszterelnök megérti a problémát és megszületik a megoldás".

Tarlós István hétfőn közölte, hogy hét-nyolc pontból álló javaslatcsomagot küld Orbán Viktor miniszterelnöknek a BKV helyzetének hosszú távú rendezése kapcsán.

A városvezető a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának nyilatkozva kívánatosnak nevezte a hosszú távú megoldást, ugyanakkor megjegyezte, ha "most a rövid távú problémát nem oldjuk meg a kormánnyal közösen, akkor semmiféle hosszú távú megoldásnak nincs értelme és létjogosultsága, mert másfél hónapon belül összeomlik a BKV". Mint hangsúlyozta: egy év alatt húsz év "felhalmozott szervezetlenségét" ebben a gazdasági helyzetben nem lehetett végigvinni.

A főváros által a BKV működéséhez kért állami támogatásról szólva a kormányfő az MTI-nek adott interjúban azt mondta, a kabinet a budapestiek oldalán áll, de hosszabb távon szerinte fenntarthatatlan, hogy az ország legjobban fejlődő gazdasági térsége ne tudja a szegényebb országrészektől való forráselvonás nélkül megszervezni a tömegközlekedését. Meg kell oldania a fővárosnak, hogy a kormány támogatása nélkül is működjön a tömegközlekedése, azonban mivel az csak fokozatosan történhet meg, a kormány addig is "szívesen társul" olyan programhoz, amely a BKV hosszú távú fenntartásáról szól, ráadásul várható, hogy a közösségi közlekedés kérdését az IMF is napirendre akarja venni - jelezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×