eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Az egyetem visszavonja Schmitt Pál kisdoktori címét

A Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonja Schmitt Pál államfő 1992-ben megszerzett kisdoktori címét - jelentette be Tulassay Tivadar rektor.

A tudományos munka módszereinek alkalmazásával készített értekezés nem felel meg a szakmai, etikai kritériumoknak. A döntést a szenátus 33:4 arányban hozta meg - közölte.

A rektor hangsúlyozta: a tudomány minden művelőjétől megkövetelik a hatályos jogszabályok betartásán túl a magas szintű szakmai felkészültséget és a tudományetikai normák betartását. Hozzátette: a Semmelweis Egyetem a tudományos normák megsértését elítéli, és azokat a törvény adta lehetőségekkel élve szankcionálja.

Tulassay Tivada azt mondta: az oklevelet a nemzetierőforrás-miniszter kezdeményezésére kizárólag a bíróság érvénytelenítheti. A miniszter azonban a tényfeltáró bizottság jelentését illetékesség hiányában visszaküldte az egyetemre. Erre a döntésre figyelemmel a szenátus kötelességének tartotta a cím visszavonásával összefüggő kérdés végleges rendezését.

Délelőtt az egyetem doktori tanácsa reggel ugyanis határozott úgy, hogy kezdeményezi a doktori cím visszavonását.

A Dél-Koreából hazafelé tartó Schmitt Pál Frankfurtban, a repülőtér várótermében értesült a döntésről. Nyilatkozni nem akart az MTV tudósítójának, mint mondta, előbb szeretné megismerni a szenátus indoklását. Schmitt Pál szerdán Szöulban, az MTI Hírcentrum tudósítójának úgy nyilatkozott: nem mond le a köztársasági elnöki posztról és számára a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetése "egyfajta elégtétel".

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának Tényfeltáró Bizottsága kedden közölte, hogy megállapította, Schmitt Pál kisdoktori eljárása, hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület összegzése szerint a dolgozat szokatlanul nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul, ami nem derült ki időben, holott annak feltárása a korabeli védési eljárás részét kell volna, hogy képezze. A Testnevelési Egyetem szakmai hibát követett el, amikor ezt a szövegazonosságot nem tárta fel időben, így a dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak - teszik hozzá.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője még a szenátus döntése előtt azt mondta a köztársasági elnöki intézmény komolysága azt indokolja, hogy kapkodás nélkül, kellő körültekintéssel járjanak el Schmitt Pál ügyét érintően.

A Kereszténydemokrata Néppárt budapesti elnöke, Szalma Botond bocsánatkérésre, vagy lemondásuk megfontolására szólította fel azokat, akik, mint fogalmazott az igazság kiderítése helyett a botrány eltussolásán dolgoztak. Valamennyi parlamenti ellenzéki párt úgy véli, hogy Schmitt Pálnak le kell mondani az államfői posztról.

Az MSZP és a parlamenti frakcióval nem rendelkező Demokratikus Koalíció határozati javaslatban szólítaná fel erre az államfőt. lemondásra az államfőt. A Jobbik szerint nem a Fidesz, hanem a népharag fogja eltávolítani Schmitt Pált a köztársasági elnöki posztról.

Az LMP úgynevezett megfosztási eljárást indítványozott Schmitt Pállal szemben arra hivatkozva, hogy az államfő megfosztható a hivatalától, amennyiben elnöki tisztsége során szándékosan törvényt sért, és a párt szerint Schmitt Pál ezt tette, amikor azt mondta, hogy ez a plagizált dolgozat a saját doktori munkája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×