eur:
387.85
usd:
357.67
bux:
68121.25
2024. május 17. péntek Paszkál

Abbász palesztin elnökkel tárgyalt az egyiptomi államfő

Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalt Kairóban a múlt hónapban hivatalba lépett egyiptomi államfő.

Mohamed Murszi megfigyelők szerint szeretné elkerülni azt a látszatot, hogy a két, egymással vetélkedő palesztin csoport, a Ciszjordániát irányító Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász közül az utóbbit részesíti előnyben. Az iszlamista Hamász mozgalom anyaszervezete a pánarab Muzulmán Testvériség, amelyhez Murszi is tartozik.

Az egyiptomi elnök csütörtökön Háled Mesaal Hamász-vezért fogadja Kairóban.

A Hamász és a Fatah több évi szembenállás után tavaly egyiptomi közvetítéssel, Kairóban írt alá megbékélési megállapodást, amely azonban írott malaszt maradt.

Murszi a kampányban azt ígérte, változtat elődje, a népfelkeléssel megbuktatott diktátor, Hoszni Mubarak Palesztina-politikáján. Mubarak a Fatahot támogatta, mert fenyegetést látott a Hamászban.

Az iszlamista mozgalom kitörő örömmel fogadta, hogy a Muzulmán Testvériség jelöltje győzött az egyiptomi elnökválasztáson. Azt remélték, az új egyiptomi elnök megszünteti a Gázai övezetet sújtó utazási és kereskedelmi korlátozásokat, de ez egyelőre várat magára.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×