eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin

Megújul a gát, mobil árvízvédelmi fal épül Szentendrén

Megújul mintegy két és fél kilométer hosszan Szentendre belvárosának gátszakasza, amelynek részeként - az országban eddig egyedülálló módon - mobil árvízvédelmi fal védi majd az óvárost több mint háromszáz méter hosszúságban - mondta Dietz Ferenc polgármester (Fidesz) a projektről tartott sajtótájékoztatón a városban.

Az 1,3 milliárd forint összköltségű projekt a Szentendre 1000 év+ program keretén belül, teljes egészében európai uniós támogatásból valósul meg, a munkálatok a jövő héten kezdődnek meg és 2013 szeptemberére fejeződnek be.

A polgármester elmondta: az új gát koronamagassága 1,35 méterrel kerül a jelenlegi mértékadó árvízszint fölé, és ezzel megvalósul Szentendre kiemelt célja: a történelmi óváros védelme.

"A jelenlegi gáttest az 1965-ös nagy árvizet követően gyorsítva épült meg, s a 2006-os nagy áradás után elvesztette védképességét" - idézte fel.

A mostani beruházás során a belvárosi gátszakasz több mint 2,5 kilométeres szakaszon újul meg, ezen belül mintegy 300 méter hosszan (a Péter Pál utcától a Bem utcáig) olyan mobil árvízvédelmi fal létesül, amely az országban ez idáig egyedülálló. A Magyarországon különlegesnek számító fejlesztés Európában már bevált megoldás, hasonló működik Ulmban vagy Linzben.

A mobilgát nemcsak technikai, hanem idegenforgalmi értelemben is hatalmas újítás - tette hozzá a polgármester. Kiemelte, hogy ennek a megoldásnak köszönhetően közvetlen, élő kapcsolat alakul ki a Dunával, hiszen a régi, az utca szintje fölé magasodó földgát "elzárta" a várost a folyótól. Ugyanakkor a Duna felől is különleges városkép fogadja majd az utazókat, emellett ügyeltek arra is, hogy a kajakozók, kenuzók számára is kedvezően alakítsák ki a partot.

A távolabbi tervekről szólva Dietz Ferenc elmondta: a város folyamatosan pályázik, hogy a Duna-korzó teljes egészében újjáépülhessen, "hiszen csak a megszépült parttal lehet teljes a látvány".

A műszaki részleteket ismertetve a polgármester közölte: az 1,8 méter magas befogadó szerkezet 2,4 méterig bővíthető, a teljes mobil szakasz 8 óra alatt szerelhető össze. A földgát kivitelezését a Swietelsky-KÖTI-VIÉP konzorcium végzi, míg a mobil árvízvédelmi falat az IBS IAH valósítja meg, a gátat Nagy László nemzetközileg elismert szakember tervezte.

Székely Csaba, a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: maximális biztonságra törekednek. A bontási munkálatok szakaszosan zajlanak, és a cég szerződésben vállalta, hogy 24 órán belül visszaállítja a jelenlegi védképességet, emellett rendkívüli helyzetekben alkalmazható terv is készült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×