eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Megerősítette Lengyelország elsőrendű besorolását a Moody's

Megerősítette Lengyelország szuverén kötvénykötelezettségeinek "A2" szintű, elsőrendű befektetői besorolását pénteken a Moody's Investors Service, méltatva a lengyel kormány költségvetési konszolidációs erőfeszítéseit.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja péntek este Londonban közölte azt is, hogy a lengyel államkötvény-osztályzat kilátása változatlanul stabil.

Az "A2" besorolás más nemzetközi hitelminősítők módszertanában "A"-nak felel meg, és a befektetésre ajánlott elsőrendű "A/Aa/Aaa" sáv alsó harmadát jelenti.

A Moody's az osztályzati megerősítéshez fűzött pénteki londoni elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy a lengyel kormány jelentős eredményeket ért el az államháztartás konszolidációjában, és a romló makrogazdasági környezet ellenére továbbra is elkötelezett a fenntartható közfinanszírozás biztosítása mellett.

A lengyel államháztartási hiány tavaly a hazai össztermék (GDP) 5,0 százalékára csökkent az egy évvel korábban mért 7,9 százalékról, jóllehet a hivatalos tavalyi hiánycél 5,6 százalék volt.

A Moody's mindazonáltal közölte, hogy várakozása szerint a lengyel költségvetési kiigazítás üteme lassulni fog, és romlanak a lengyel gazdaság kilátásai is. A hitelminősítő jelenlegi prognózisa az, hogy az idei évre várt 2,2 százalékos reálnövekedés után a lengyel GDP-érték 2013-ban már csak 1,8 százalékkal növekszik.

A lengyel kormány azonban az államháztartási konszolidáció ütemének lassulásával együtt is folytatja a közfinanszírozási rendszer fenntarthatóságának biztosítását célzó strukturális konszolidációs intézkedések bevezetését. Jóllehet van bizonyos kockázata a költségvetés elcsúszásának, tekintettel arra, hogy a kiigazítási folyamat növekedésfüggő bevételekre alapul, ám a konszolidációs program kilátásai továbbra is pozitívak - áll a Moody's péntek esti elemzésében.

A hitelminősítő megállapítja, hogy a lengyel adósságráták az idén lefelé tartó pályára álltak, miután a GDP-arányos államadósság-hányad tavaly 56,4 százalékon tetőzött.

A Moody's várakozása az, hogy a lengyel államadósság-ráta 2012 végéig 55,7 százalékra csökken, és e szint körül stabilizálódik 2013-ban, amikor a lengyel gazdaság aktivitása várhatóan lanyhulni fog.

A hitelminősítő szerint azonban 2013 után a lengyel gazdaság teljesítménye ismét javulásnak indul, és a kedvező adósságdinamika révén erősödik a lengyel kormány pénzügyi mérlege is.

A cég szerint ugyanakkor tartósak Lengyelország külső és pénzügyi sebezhetőségei, és ez valószínűleg a lengyel szuverén adósprofil leggyengébb eleme, ami ezért szoros megfigyelést indokol.

A teljesen szabadon lebegő árfolyamrendszer és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által megajánlott rugalmas hitelkeret a piaci bizalom erőteljes rögzítőeleme, és ez valamelyest enyhíti a külső pénzügyi pozícióval kapcsolatos aggályokat, de e külső pozíció gyengébb más, ugyancsak "A" besorolási kategóriájú szuverén adósokénál.

A bankszektor devizaalapú hitelállományából eredő pénzügyi sérülékenység határt szab a lengyel szuverén hitelképesség javulásának is.

Ezeket a sebezhetőségeket azonban ellentételezik a lengyel besorolást meghatározó kedvező folyamatok, és ezt a tényt tükrözi a lengyel adósosztályzat stabil kilátása - áll a Moody's péntek esti londoni elemzésében.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×