eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Letették esküjüket az Országgyűlési Õrség tagjai - hírösszefoglaló

Megsemmisítette az Alaptörvény előzetes választási regisztrációra vonatkozó rendelkezéseit az Alkotmánybíróság. Csaknem kétezer államilag támogatott hallgatót vehet fel jövőre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Letették esküjüket az Országgyűlési Õrség tagjai. A nap legfontosabb hírei december 28-án.

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság az Alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseit, köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat. Alkotmányellenesnek találta a testület egyebek között az alkotmányjogi panaszról szóló szabályozást, valamint a bírák és az ügyészek nyugdíjkorhatáráról szóló passzus is. Az indoklás szerint az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak. A testület közleményében hangsúlyozta: a megsemmisített rendelkezések tartalmának alkotmányosságát nem vizsgálták.

A Fidesz azt javasolja, hogy a parlament februárban foglalja az alaptörvénybe azokat az Alkotmánybíróság által most megsemmisített szabályokat. Az MSZP szerint a legfőbb bírói testület határozata azt mutatja, hogy a Fidesz nem él, hanem visszaél a kétharmados parlamenti felhatalmazásával. A Jobbik szerint a választási regisztráció alkotmányellenességét gyakorlatilag a Fidesz is elismerte, amikor épp ezért az alaptörvény részévé akarta tenni annak részleteit is. Az LMP tárgyalásokat szeretne egy megegyezéses alkotmányról.

Csaknem kétezer államilag támogatott hallgatót vehet fel a 2013-as tanévben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint 1470 hallgató az alapképzésben, 490 pedig a mesterképzésben vehet részt. A kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy az idei induló adatokhoz képest beállított növekedés 100 millió forintos többletigényét biztosítsák a jövő évi költségvetésben.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nem igaz, hogy gyatra minőségű oktatás folyt az elmúlt években Magyarországon. Mendrey László az érdekképviselet elnöke utalt a miniszterelnök egyik karácsony előtti interjújára, melyben Orbán Viktor az oktatás átalakítását azzal indokolta, hogy az elmúlt években a közoktatás egyre romló teljesítményt mutatott. A szakszervezeti vezető szerint a kormányfő szavaival a pedagógusokat alázza meg, a munkájukat becsüli le.

Jövőre folytatódik az iskolatej program, amelyre mintegy másfél milliárd forintot biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium. Ez 300 millió forinttal több az idei keretnél. A tárca közleménye szerint bővül a programban igényelhető termékek köre is: jövőre már laktózmentes tejet is kaphatnak az iskolások.

Új, egységes és egyszerűbb rendszerben működik jövőre a fogyatékos és a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára. Soltész Miklós elmondta, a rendszer lényege, hogy az azonos fogyatékosságú emberek után ezentúl azonos támogatást kapnak a munkáltatók.

A GDP-arányos magyar államadósság lassú csökkenésére számít a Költségvetési Tanács elnöke. Kovács Árpád szerint a mérséklődés feltétele az, hogy az éves államháztartási hiány hosszabb távon 2,8 százalék legyen a bruttó hazai termékhez képest.

A bizalom helyreállítását nevezte az újév egyik legfontosabb feladatának a bankszövetség alelnöke. Gyuris Dániel úgy fogalmazott: a magyar bankszektor és a kormányzat, illetve a magyar bankok és az ügyfelek közötti bizalom nélkül nem állhat helyre a normál üzletmenet a pénzintézeti szektorban.

Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója, továbbá az alanyi mentességről és a pénzforgalmi elszámolásról is december 31-éig kell dönteni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az adóhatóság közleménye szerint december 31-én a postahivatalok zárása után már csak az ügyfélkapun keresztül lehet elküldeni a nyilatkozatot.

Drágult az üzemanyag. Literenként bruttó 3-3 forinttal kell többet fizetni a 95-ös benzinért és a gázolajért. A 95-ös benzin literenkénti átlagára így 409-410 forintra nőtt, míg a gázolajé 415-416 forintra drágult.

Új kategóriát vezet be az autópályadíj kiszabásánál a 3,5 tonna feletti buszokra és lakóautókra a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete. Az új, B2-es besorolású járművekre éves pályahasználati jogosultság is váltható, a napi, a heti és a havi matrica díja viszont a D2-es kategóriának felel meg. A rendelet rögzíti azt is, hogy a többi besorolás és a hozzájuk tartozó díjak nem változnak jövőre.

Letették esküjüket a Szent Korona előtt az Országgyűlési Õrség tagjai. Az egység feladata az Országgyűlés elnökének, az Országháznak és a parlament munkatársainak elhelyezésére szolgáló létesítmények védelme, a parlament működésének biztosítása.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×