eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Eredménytelen az amerikai költségvetési válságtanácskozás - a nap hírei

Benyújtotta a kormány a parlamentnek a Műcsarnok és a Pesti Vigadó átadásáról szóló javaslatot. Eredménytelenül ért véget az amerikai elnök és a kongresszus vezetőinek költségvetési válságtanácskozása. Lezárták a nyomozást Bándy Kata meggyilkolása ügyében. A nap legfontosabb hírei december 29-én.

Benyújtotta a kormány a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely alapján a Műcsarnok és a Pesti Vigadó épülete az államtól ingyen a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába kerülhet. Az Országgyűlés a tervek szerint február 11-én ülésezik először, így a jogszabályt leghamarabb azt követően tudja elfogadni a Ház. A javaslat miatt korábban lemondott posztjáról Gulyás Gábor, a Műcsarnok tavaly kinevezett vezetője.

Stabilnak és biztonságosnak tartja a hazai pénzügyi rendszert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke. Szász Károly ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a rendszer nem tölti be teljes mértékben funkcióit, a kereskedelmi bankok, a befektetési szolgáltatók és a biztosító társaságok egyaránt "takaréklángon" működnek.

Nemzetstratégiai kérdésnek tartja a cigányság felzárkóztatását az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Magyar Nemzetnek nyilatkozva arról beszélt, hogy ha a problémákat nem kezelik gazdasági, szociális és oktatási szempontból, az az ország versenyképességére is hatással lesz.

Az üzemanyagok jövő heti drágulását valószínűsíti a Portfolio.hu A gazdasági portál szerint a benzin ára 3-4, míg a gázolajé 2-3 forinttal emelkedhet literenként az új év első hetében. A Portfolio.hu elemzői szerint a várható változást elsősorban az indokolja, hogy a forint árfolyama gyengült az elmúlt időszakban a dollárral szemben.

Meghosszabbította a kormány a SZÉP Kártyákra feltöltött összegek felhasználásának december 31-ei határidejét. A módosítás eredményeként 2013. május 31-ig lehet fizetni a 2011-ben feltöltött SZÉP kártyákkal. Ha a munkavállaló a meghosszabbított határidőn belül sem költi el a SZÉP Kártyára feltöltött keretet, a kártyakibocsátó a lejáratot követő 30 napon belül visszautalja a maradványösszeget a munkáltatónak.

Előkészítetlennek tartja a kötelező erkölcs- és hitoktatás 2013 szeptemberére tervezett, általános iskolai bevezetését az MSZP. Lendvai Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt javasolja, hogy sürgősen módosítsák az egyházi törvényt.

Több mint 3,8 milliárd forint pályázati pénzt nyert el a józsefvárosi önkormányzat a Magdolna negyed szociális város-rehabilitációjának folytatására. Kocsis Máté polgármester elmondta, az összeg jelentős részét egyebek mellett szociális felzárkóztató programokra, munkahelyteremtésre, drogprevencióra és bűnmegelőzési tanácsadásra fordítják. Csaknem 50 ezer négyzetméter közterület újul meg.

Vádemelési javaslattal továbbította a Baranya Megyei Főügyészségnek Bándy Kata meggyilkolásának aktáit a rendőrség. A nyomozást a napokban zárták le. A feltételezett elkövetőt aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással gyanúsítják. Várhatóan már február végén megtarthatják az első tárgyalást. Bándy Kata 25 éves rendőrségi pszichológus holttestét július 11-én délután találták meg egy bokros területen. A gyanúsítottat július 15-én fogták el, nem sokkal később részletes beismerő vallomást tett.

Az Egyesült Államokban eredménytelenül zárult a költségvetési válságtanácskozás Barack Obama elnök és a kongresszus két-két republikánus párti és demokrata párti vezetője között. A találkozó célja az volt, hogy megelőzzék az úgynevezett költségvetési szakadékot, egy nagyjából 600 milliárd dolláros megszorító csomagnak az amerikai gazdaságra gyakorolt negatív hatását. A megszorítások január 1-jétől automatikusan életbe lépnek, ha az elnök és a kongresszus addig nem állapodnak meg az intézkedések módosításáról.

Franciaországban elutasította az alkotmánytanács azt a kormányzati intézkedést, amely szerint a jövő évtől 75 százalékos jövedelemadóval sújtanák az egymillió eurónál nagyobb éves jövedelemmel rendelkezőket. A testület indoklása szerint ez az adó nem felel meg a közterhek egyenlő viselését kimondó elvnek.

Oroszországban a személyzet négy tagja halt meg a moszkvai repülőgép-szerencsétlenségben. A négy súlyos sérült közül egy állapota válságos. A balesetben a gép kapitánya, a másodpilóta, a fedélzeti mérnök, valamint egy utaskísérő vesztette életét. Az orosz Red Wings légitársaság gépe Csehországból, utasok nélkül, nyolcfős személyzettel érkezett vissza a moszkvai Vnukovo repülőtérre, amikor leszállás közben kicsúszott a pályáról és három részre szakadt. A gép jobb hajtóműve kigyulladt. Az előzetes megállapítások szerint a Tu-204-es repülőgép balesetét a pilóták hibája okozta.

Belehalt sérüléseibe az az indiai diáklány, akit december 16-án Újdelhiben egy autóbuszon megerőszakolt és összevert hat férfi. A 23 éves orvostanhallgatót egy szingapúri kórházban ápolták, de súlyos belső sérülései miatt nem tudták megmenteni az életét. A csoportos erőszak óriási felháborodást keltett Indiában. A támadókat elfogták - és miután már gyilkosság a vád - halálbüntetést is kaphatnak.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×