eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Professor emeritus lehet több nyugdíjazandó oktató a bölcsészkaron

Az ELTE rektora azt kezdeményezi, hogy több olyan egyetemi professzort, akit a bölcsészettudományi karon érintene a nyugdíjazás, de személyisége meghatározó az oktatásban, terjesszenek fel professor emeritus címre - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

"Az ELTE Bölcsészettudományi Karán a törvényi szabályozás és a pénzügyi kényszerűségek miatt több olyan egyetemi professzort egy időben érint a nyugdíjazás, akik munkája és személyisége meghatározó az oktatásban, kutatásban" - írták, hozzátéve, az ELTE rektora, Mezey Barna ezért kezdeményezte, hogy előzetes szakmai konzultációk alapján a kar mielőbb terjessze fel az arra érdemes oktatókat a professor emeritus címre.

Ennek révén a hallgatók és oktatók bizalmát élvező, a munkához még kedvet érző egyetemi tanárok szervezett formában is folytathatják közreműködésüket az egyetem oktatási-kutatási munkájában; amikor pedig kedvezőbben alakul az egyetem financiális helyzete, ezt az intézmény anyagilag is honorálhatja majd - olvasható a közleményben.

Az egyetem közlése szerint a bölcsészettudományi kar dékánja, Dezső Tamás egyetértett a kezdeményezéssel és a legközelebbi kari tanács elé terjeszti a címre javasolt oktatók névsorát.

Dezső Tamás múlt szombaton közölte az MTI-vel, hogy az egyetemi költségvetési megszorítások miatt március elsejétől 22 oktatót küldenek el. Nyugdíjas korú, valamint 62, illetve 65 év fölötti kollégákról van szó - tette hozzá a dékán. További tíz, félállásban dolgozó oktatójukat pedig arra kérik, igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig.

A döntés miatt tiltakozását fejezte ki az Oktatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért és a Magyartanárok Egyesülete is.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×