eur:
387.05
usd:
358.72
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Bemutatták a szegedi füvészkert új üvegházát

Az uniós fejlesztések nyílt napján, szombaton bemutatták a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjének új, 641 négyzetméteres üvegházát.

Mihalik Erzsébet igazgató elmondta, a botanikus kert fagyérzékeny fás szárú vagy hosszú életű növényritkaságait korábban egy nehezen fűthető és szellőztethető fóliasátorban nevelték. A körülmények egyre inkább alkalmatlanná váltak a növények gondozására, hiszen a magasabbra növő példányokat minden ősszel vissza kellett metszeni.

Az itt gondozott négyszáz faj egyedeinek többsége a földben gyökerezik, így az uniós támogatással megvalósult, 170 millió forintos fejlesztést a szegedi székhelyű Ferroép Zrt. munkatársainak rendkívüli odafigyeléssel kellett elvégezniük. A fóliasátrat a növények fölül bontották le, majd az új üvegházat a gyűjtemény köré építették föl - közölte az egyetemi oktató.

A korábbi háromhajós sátor helyett, egyterű, hatméteres átlagos magasságú üvegházat alakítottak ki. A ritka növények a természethez közeli körülmények között fejlődhetnek, jelentősen csökkentek a fenntartási költségek, a nagyobb helyen a látogatók is alaposabban megfigyelhetik a gyűjteményt, és az akadálymentes környezetnek köszönhetően a kerekes székkel érkező vendégek is gyönyörködhetnek az érdekes és szép fákban, kaktuszokban, pálmákban, virágokban - tudatta a szakember.

Az igazgató elmondta, reményei szerint egy újabb uniós pályázat segítéségével hamarosan a füvészkert régi, 1952-ben épült üvegházának rekonstrukciója is megkezdődhet.

Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×