eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Sztrájkot kezd a PDSZ

A március 18-ai héten kezdődik a sztrájk a magyar közoktatásban - jelentette be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke pénteken, budapesti sajtótájékoztatón, a kezdőnapot azonban nem jelölte meg.

Mendrey László kiemelte: mintegy tíz nap múlva gördülő sztrájkot tartanak, ami azt jelenti, hogy országszerte különböző helyeken kezdik meg a munkabeszüntetést, amelyhez csatlakozhatnak újabb és újabb iskolák. Hozzátette, hogy más, nem pedagógusi szakszervezetek is jelezték csatlakozásukat, ám azt az MTI kérdésére sem közölte, hogy melyek, illetve azt sem, hogy melyik oktatási intézményekben kezdődik a sztrájk.

Arról azonban beszélt, hogy ahol sztrájkot kezdenek, ott mindenhol három nappal a kezdete előtt értesítik a tankerületi igazgatókat, valamint "a szülők sem maradnak információ nélkül", a gyerekek pedig "nem maradnak ellátatlanul", ugyanakkor a tanárok jogszerűen nem kötelezhetők az elégséges szolgáltatások biztosítására.

Mendrey László hangsúlyozta: azok a pedagógusok, akik "leteszik a munkát", abban a biztos tudatban lehetnek, hogy "nem kell gyerekekkel foglalkozniuk". Megjegyezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vállalta, hogy valamennyi tankerületben biztosítja a tanulók elhelyezését, ehhez azonban azt kérte a PDSZ-től - amit teljesít is a szakszervezet -, hogy az a sztrájk megkezdése előtt tájékoztassa őket a helyszínekről.

A szakszervezeti elnök úgy fogalmazott: "sajnáljuk, hogy ehhez kell folyamodnunk". Hozzátette, a kormány rendelkezésére áll még tíz nap, hogy "alkuképes ajánlattal" megkeressék őket.

A PDSZ elnöke rámutatott: követelik, hogy a tanárok munkaterhei ne növekedjenek, ehhez módosítni kell a köznevelési törvény munkaidőre vonatkozó passzusát, mert véleménye szerint a jelenlegi szabályozás maga után vonja a heti 51 munkaóra növekedését. Mint mondta, egy felmérés szerint ténylegesen ennyit dolgoznak a pedagógusok. Ezért követelik: a törvény áprilisra tervezett módosításakor a kormány úgy nyújtsa be javaslatát, hogy vegye ki a heti 32 óra, iskolában való kötelező tartózkodásról szóló részt, valamint rendelkezzenek arról, hogy a tanároknak ne kelljen heti 22 tanóránál többet tartani, mert ezzel több tízezer pedagógus állása válhatna biztossá.

Mendrey László azt mondta, hogy a pedagógus-életpályamodellel együtt járó béremelésről szóló kormányzati ígéretek nem győzik meg őket, mert az ehhez szükséges 73 milliárd forintos összeg "még most sincs a költségvetésben", kifizetése "abszolút bizonytalan". Követelésük az is, hogy a kormány erre vállaljon garanciát, s ha ezt nem teljesíti, távozzon a hatalomból - közölte.

Szólt arról is, hogy nem lehet nyilvántartást vezetni a sztrájk résztvevőiről, bár egy hírportál szerint Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak van erre irányuló szándéka. Ez a felvetés arra utal, hogy "a kormány az erő politikáját képviseli" - jegyezte meg.

A szakszervezeti vezető azt mondta: azért nem írták alá a kormányzattal a megállapodást, mert "nem lehetnek részesei egy olyan rendszer fenntartásának, amelynek létével nem értenek egyet".

Kitért arra: nem kaptak a kormányzattól megoldási javaslatot követeléseikre, ezért másfél hete "gőzerővel készülnek" a sztrájkra, amelynek meghirdetésével kapcsolatban "a PDSZ felelőtlenségét hangsúlyozni felelőtlenség" a kormányzat részéről.

A PDSZ budapesti választmányának vezetői pénteken együttműködési megállapodást írtak alá a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetével (VDSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével (VTDSZSZ). A megállapodások szerint az utóbbi két szakszervezet támogatja a PDSZ budapesti választmányának minden olyan meghirdetett kezdeményezését, amely az oktatásban foglalkoztatott munkavállalók jobb élet- és munkakörülményeit célozza meg, a PDSZ is támogatja azok akcióit, demonstrációit, és felszólalhatnak egymás rendezvényein.

Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára pénteken egy sajtótájékoztatón azt mondta: sem a gyerekeknek, sem a pedagógusoknak, sem az országnak nem érdeke egy pedagógussztrájk. Kitért arra, hogy a törvény értelmében a sztrájk idejére nem jár bér az abban részt vevő pedagógusoknak, ezért ezt az iskolák vezetőinek és a tankerületi igazgatóknak nyilván kell tartaniuk.

Arra a kérdésre, hogy a kieső pedagógusokat hogyan pótolják, az államtitkár azt válaszolta: az iskolák vezetőinek és a tankerületi igazgatóknak kötelességük gondoskodniuk arról, hogy azoknak a gyerekeknek a jogai se sérüljenek, akik tanulni akarnak, "márpedig a gyerekek tanulni akarnak". Közölte, iskolán belül kell gondoskodni arról, hogy megszervezzék az oktatást.

Hoffmann Rózsa megjegyezte: a szaktárca öt pedagógus-szakszervezettel tárgyalásban volt, illetve továbbra is tárgyalásban van.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerint nem állapodtak meg és nem is tárgyaltak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével a tervezett sztrájk idején még elégséges szolgáltatásról. Az intézményfenntartó arról tájékoztatott: hétfőn találkoztak ugyan a PDSZ képviselőivel, de akkor a munkabeszüntetésben részt vevők biztonságáról volt szó.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×