eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Megszorítás szlovák módra

A szlovák kormány egyre komolyabban fontolgatja a luxusingatlan-adó bevezetését és a családi támogatások megkurtítását. A Fico-kabinet így akarja csökkenteni az államháztartás hiányát, az intézkedések már jövőre életbe léphetnek.

A luxusingatlan-adó bevezetésének gondolatát már többször is felvetette az egyedül kormányozó Smer párt, most azonban már egyre nyilvánvalóbb, hogy csupán idő kérdése, mikor vezeti be a kormány a gazdagokat sújtó intézkedést. Robert Fico kormányfő és Peter Kazimir a pénzügyi tárca vezetője a hétvégi televíziós és rádiós politikai vitaműsorokban jelezték, hogy már folynak a jogszabály előkészületeinek munkálatai.

A luxusingatlan-adóval kapcsolatban Fico kijelentette, hogy a tervezett intézkedés az egyszerű családi házak tulajdonosait nem érintené, csupán a több tízmillió euró értékű luxusvillákra vonatkozna. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy ebből a forrásból mekkora bevételre számít a költségvetés és hol húznák meg az értékhatárt.

Fico szerint a jövő évi megszorítások már kisebb mértékűek lesznek, mint az ideiek, amikor több mint egymilliárd euró hiányt kellett pótolni, jövőre mintegy 500-600 millió euróról kell gondoskodni - jelentette ki Fico. Rámutatott, hogy a kormány nem remélt sok hasznot a havi 3300 eurón felül keresők tavaly bevezetett külön megadóztatásától, ám ez az intézkedés több tízmillió eurót hozott az államkasszába és segített csökkenteni a hiányt.

A kormány a családtámogatásokon is akar spórolni. Részben a tehetősebb rétegektől vonnák meg a családi pótlék egy részét, de ebben az esetben sem mondott konkrét jövedelemhatárt a kormányfő. Az állami költségvetés évente több mint egymilliárd eurót fordít erre a célra.

A családtámogatásokat csökkenteni akarja a legszegényebbek körében is, a Fico szerint "fenntarthatatlan az az állapot, hogy valakinek azért van 10-11 gyereke, hogy megéljen". Elképzelhetőnek tartja például, hogy a születéskor járó egyszeri támogatás csak az első három gyermek esetében járjon. A szociális ügyi tárca 2-3 héten belül készíti el a részletes javaslatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×