eur:
390.08
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Halottak a bangladesi iszlamista tüntetésen

Legfrissebb hírek szerint legalább 22 halálos áldozata és több száz sebesültje van az erőszakba torkolló vasárnapi bangladesi tüntetésnek, amelyen több százezer iszlamista követelte, hogy hozzanak szigorú törvényt az istenkáromlás ellen.

A rendőrség becslése szerint legalább 200 ezren vettek részt a tüntetésen a főváros, Dakka központjában. A megmozdulást az újonnan alakult Hefajat-i-Iszlam párt szervezte. A tömeg a főútvonalakat lezárva egy időre elvágta Dakkát az ország többi részétől.

A tüntetők halálbüntetést követeltek az iszlám megsértőire, valamint szorgalmazták a nők egyenjogúságának eltörlését. A rendőrök a legnagyobb mecset előtt meg akarták akadályozni a tömeg továbbhaladását, ekkor törtek ki az összetűzések.

A rendőrök a hatóságok állítása szerint csak gumilövedékeket vetettek be a köveket dobálók ellen, de egy kórházi tisztségviselő, a helyi média és szemtanúk azt állították, hogy éles lőszert is használtak. A tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt, több gépjárművet és üzletet. Szintén egy kórházi tisztségviselő szerint a sebesültek száma csaknem 300.

A muzulmán ország kormánya elutasította a követeléseket és leszögezte: Bangladest világi, szabadelvű törvények alapján igazgatják.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×