eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Még nem döntött a kecskeméti gyár bővítéséről a Mercedes - a nap hírei

Több ezer embert kellett kiköltöztetni Németországban és Csehországban a Duna áradása miatt, az árhullám érkezésére itthon is készülnek a hatóságok. Szigorította a családon belüli erőszak büntetését az Országgyűlés, és megszavazták pb-gáz árának 10 százalékos csökkentését is.

Több ezer embernek kellett elhagynia otthonát Németország déli és délkeleti részén a hetek óta tartó esős időjárás után keletkezett árvíz miatt. A legsúlyosabb helyzet Passauban van, ahol a város központját az épületek első emeletéig ellepte a víz. Az áradásnak már halálos áldozatai is vannak Németországban és Csehországban, ahol szintén kitelepítettek 7 ezer embert és szükséghelyzetet hirdettek. Az Európai Bizottság megnyissa a szolidaritási alapot az árvíz sújtotta Közép-Európai tagállamok előtt.

Kedd reggel 8 órakor megkezdi működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ a dunai árvízhelyzet miatt - jelentette be a katasztrófavédelmi főigazgató. Bakondi György figyelmeztetett: korlátozzák a veszélyes anyagok szállítását, és fokozottan felügyelik a veszélyes üzemeket és kritikus infrastruktúrákat. Pintér Sándor belügyminiszter szerint az eszközök és az emberek is készen állnak a védekezésre. Giró-Szász András kormányszóvivő is azt mondta korábban, hogy a költségvetésben meg van a fedezet bármilyen komoly probléma megoldására.

A Római part környéke és a Margitsziget védelmével kezdi a felkészülést a Duna áradására a főváros. Szentendrén összerakják a mobilgát már elkészült szakaszát, amely már túl van a terheléses próbán. A tájékoztatás szerint az árvízzel érintett területen nem lesz villany, víz, csatorna és szemétszállítási szolgáltatás. A helyi védelmi bizottság arra kérte a területen saját felelősségükre bent maradókat, hogy ne igyanak vezetékes vizet.

Súlyosabban büntethető a családon belüli erőszak azután, hogy a büntető törvénykönyv módosításával önálló tényállássá vált a kapcsolati erőszak. Ez azt jelenti, hogy a testi sértés egyes eseteit, a becsületsértést, a személyi szabadság megsértését és a kényszerítést a jövőben súlyosabban bünteti majd a Btk., ha az elkövető és az áldozat együtt él vagy élt, illetve ha kapcsolatukból közös gyermek született. Azt is büntetik majd, ha az elkövető megalázza vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját.

Olcsóbb lesz a pb-gáz júliustól. Elfogadta a Parlament a földgáztörvény módosítását. A vezetékes, a tartályos és a palackos propán-bután-gáz is hatósági áras, mindegyik ára 10 százalékkal csökken.

Mégis kaphatnak működési támogatást a pártok jövőre, miután a parlament kormánypárti többsége elfogadta az erre irányuló MSZP-s módosító javaslatot. Az előterjesztésre csak a Jobbik szavazott nemmel. Az ellenzéki politikusok indoklása szerint az állam azért nem várja el a pártoktól, hogy önfenntartók legyenek, nehogy átláthatatlan támogatási rendszer alakuljon ki.

Átírta a csaknem egy éve előtte fekvő földtörvényjavaslatot az Országgyűlés. Újraszabályozták egyebek mellett a földtulajdonjog és a haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást. A törvény zárószavazását a jövő héten tartják. A változtatások egyike, hogy az állattartó telepek üzemeltetői és a vetőmag-előállítók a korábban tervezett 1200 helyett 1800 hektár földet birtokolhatnak. Közben a földtörvény ellen tüntettek mintegy százan az Országház közelében.

A végleges adatok szerint 142, korábban kommunista nyugdíjpótlékban részesülő embertől vonják meg a juttatásokat augusztus 1-től. A döntés Biszku Bélát is érinti. Rétvári Bence a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára elmondta: a határozatokat május 31-én postázták az érintetteknek.

Nincs még döntés a kecskeméti Mercedes-gyár bővítéséről. Az index.hu írt arról, hogy elmarad az üzem bővítése, ezzel összefüggésben a német gépjárműgyártó egyik szóvivője a távirati irodának azt mondta: a gyár tavalyi megnyitásakor megerősítették, hogy van bővítési lehetőség, de az ügyben egyelőre nem született döntés.

Nyomozást rendelt el a trafikpályázatok ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség. Több feljelentés nyomán kezdett vizsgálódni az ügyészség, de egyedül a személyes adattal való visszaélés gyanúját találták megalapozottnak, a hivatali visszaélés, a vesztegetés és a befolyással üzérkedés bűncselekmények gyanúját nem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×