eur:
389.51
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Növekszik az ipari termelés és a fogyasztás Kínában

Kínában júliusban stagnált az infláció, 2,7 százalékos mértéke megegyezett az egy hónappal korábban mérttel, s továbbra is jóval alatta van az év egészére előirányzott 3,5 százaléknak - jelentette az országos statisztikai hivatal pénteken.

Az infláció növekedését jellemzően az élelmiszerárak határozták meg, amelyek ára a múlt hónapban 6 százalékkal magasabb vol, mint egy évvel azelőtt. Júniushoz képest 0,1 százalékos volt a drágulás. A január és július közötti időszakban 2,4 százalékos volt az infláció a tavalyi év azonos időszakához képest.

A kínai társadalomtudományi akadémia pénteken közzétett felmérése szerint a megkérdezett száz közgazdász szakemberből 53 úgy gondolta, hogy az év hátralevő részében az infláció gyorsulni fog, míg 40-en általánosságban egyenletes ütemre számítanak.

A termelői árak júliusban 2,3 százalékkal visszaestek. A csökkenő tendencia immár 17. hónapja jellemző.

Pénteken tették közzé, hogy az ipari termelés 9,7 százalékkal - a vártnál nagyobb mértékben - bővült júliusban. Az állóeszköz-beruházások az első hét hónapban 20,1 százalékkal nőttek.

A fogyasztás a múlt hónapban 13,2 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, bár 0,1 százalékos visszaesést mutat az előző hónapban mérthez hasonlítva.

Csang Li-csün a kormány fejlesztési kutatóközpontjának elemzője szerint a stabil inflációs ráta elősegíti a gazdasági növekedést stabilizáló törekvéseket. A politikai vezetés és gazdaságirányítás az év második felében a növekedés folyamatosságára törekszik, miközben reformokat, úgynevezett finomhangolást ígért. Ennek szellemében például már csökkentették a kisvállalkozások adóit, s új, nagy összegű beruházásokkal hozták lendületbe a vasúti ágazatot.

A kínai gazdaság az első negyedévi 7,7 százalékos növekedést követően a második három hónapban 7,5 százalékot teljesített, míg 2012 utolsó negyedében 7,9 százalék volt a bruttó hazai termék (GDP) növekedése.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×