eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tunézia kimentett közel 300 afrikai menekültet a tengerből

Kimentettek a tengerből a tunéziai hatóságok a vasárnapra virradó éjjel közel 300 afrikai menekültet, akik Európába próbáltak eljutni két hajón - közölte vasárnap a Boats for People nevű civil szervezet az AFP francia hírügynökséggel.

Az első hajót 240 emberrel a fedélzetén "a tengeren töltött három nap után mentették ki a (dél-tunéziai) Kerkenna-szigetek közelében, ahol homokpadra futott" - mondta Nicanor Naon, a szervezet egyik vezetője. A másik hajó, amelyen 46-an voltak, a líbiai határhoz közeli Ben-Gerdán magasságában "sodródott", amikor rátaláltak a hatóságok.

Az első hajó utasait Tunézia második legnagyobb városának, Szfáksznak a kikötőjében tartják fogva, a másikéit "egy befogadótáborban" Ben-Gerdánban - tette hozzá Haon. Elmondása szerint a menekültek csádiak, maliak, elefántcsontpartiak, és van köztük marokkói is. Legalább tízen a súsai menekülttábor lakói voltak, amely 2011-ben nyílt meg Dél-Tunéziában a líbiai háború elől menekülők befogadására, majd bezárta azt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) idén júniusban, amikor pedig még több száz lakója várt arra, hogy harmadik országba kerüljön.

A Boats for People élesen bírálta a tábor bezárását, amíg nincs megfelelő megoldás minden menekültje számára, s most attól fél, hogy a 286 kimentett embert visszatoloncolják Líbiába, ahonnan feltehetőleg érkeztek. "Ez a genfi egyezmény megsértése lenne" - figyelmeztetett Haon.

Tunézia jelentős tranzitövezet a Szahara alatti Afrikából jövő sok illegális bevándorló számára, akik rögtönzött vízi járműveken próbálnak Európába jutni. Ezreket közülük vízbe fúltnak vagy eltűntnek nyilvánítanak hajótörés után.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×