eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Vészesen csökkentek a valutatartalékok

Az utóbbi hónapokban jelentős pénzkészleteket veszítettek a feltörekvő országok központi bankjai, ami aggodalommal tölti el a piacokat. Összesen 81 milliárd dollárra becsülik veszteségeiket, miközben folytatódik valutáik mélyrepülése.

Május óta rájár a rúd az úgynevezett feltörekvő gazdaságokra, a központi bankok jóval kisebb tartalékokkal kénytelenek szembenézni a lehetséges gondokkal.

Indonéziában a központi bank készletei több mint 13,5 százalékkal csappantak meg, a török jegybank is készletei közel 13 százalékát vesztette el, Ukrajna 10, míg India valutatartalékai 5,5 százalékát élte fel. A Financial Times által idézett információk nem tartalmazzák a Kínai Központi Bank adatait.

A központi bankok valutatartalékai egyfajta mentőövként szolgálnak a válságok esetére. Az FT szerint valószínű, hogy a feltörekvő államok jegybankjai további veszteségeket szenvedtek el augusztusban, miután az amerikai FED közölte, hogy leállítja pénzügyi stimulálciós programját.

Az intézkedés miatt a befektetők, akik eddig boldogan vitték pénzüket a fejlődő államokba, most kezdenek elfordulni tőlük.

Ezzel párhuzamosan a feltörekvő gazdaságokban a növekedés lassulása is aggodalmakat kelt. Indiában például a korábbi éves 9 százalékos növekedési ráta 5,5 százalékosra esett vissza. Egy szingapúri elemző erre megjegyezte: az emberek oda akarják vinni a pénzüket, ahol növekedés lesz.

Mukes Ambani, India leggazdagabb üzletembere, a világ legnagyobb olajfinomító hálózatának tulajdonosa a rúpia mélyrepülése miatt május óta 5,6 milliárd dollárt veszített vagyonából.

Az ország tartalékai - pénzügyminsztere szerint - 280 milliárd dollár alatt vannak. Ez valamivel több, mint a Görögroszágnak eddig juttatott nemzetközi mentőcsomag értéke. India és más országok is arra használták fel tartalékaikat, hogy május óta drámai módon gyengülő valutáikat támogassák.

Egyes központi bankok - így például a török jegybank - kamatlábemelésbe kezdtek valutáik megtámogatására és még drágább kamatok várhatók, annak ellenére, hogy lassult a gazdasági növekedés.

Brazíliában az exportőrök örülnek a gyengülő reálnak, a légitársaságok viszont állami segítségért folyamodtak a megugrott üzemanyagárak miatt.

A Citigroup bank elemzői felhívták a figyelmet, hogy a feltörekvő piacok 2006-ban még közel 2,5 százalékos költségvetési pluszban voltak, mostanra azonban közel 1 százalékos hiányt halmoztak fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×