eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A miniszterelnök szerint Magyarországon lehet a legolcsóbb az áram az EU-ban - a nap hírei

Benyújtotta a parlamentnek a jövő évi adótörvényekről szóló javaslatát a kormány. Három új ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság.

Magyarországon lehet a legalacsonyabb a villamos energia ára 4-5 év múlva az Európai Unióban - mondta a kormányfő. Orbán Viktor indiai látogatásán zárónapján, Mumbaiban, a magyar-indiai üzleti fórumon beszélt erről. Hozzátette, mindennek feltétele az atomenergia-kapacitás bővítése. Jelenleg a magyar villamosenergia-ellátás 40 százaléka származik atomenergiából, a kormány azonban közel van az erőműbővítésről szóló megállapodáshoz, így ez az arány a következő évtizedben 60-70 százalékra emelkedhet. A látogatáson arról is döntés született, hogy egy-két hónapon belül magyar főkonzulátus nyílik Mumbaiban.

Benyújtotta a parlamentnek a jövő évi adótörvényekről szóló javaslatát a kormány. A tervek szerint jövőre kiterjesztenék a családi adókedvezményt, tovább segítenék az első lakáshoz jutást, és megtartanák a bankadót. Giró-Szász András kormányszóvivő nem sokkal korábban azt mondta: a befizetendő egyéni járulékokban is érvényesíteni lehet jövőre a családi adókedvezményt. Hozzátette, nincs adónövekedés a jövő évi csomagban és az adórendszer szerkezeti átalakítása lezárult, így a jövőben inkább hosszú távú, stabil intézkedések irányába fordul a magyar adópolitika. Az ellenzéki pártok alapvetően továbbra is kifogásolják a kormány jövő évi adóterveit. A munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek sem látnak érdemi változást a jövő évre tervezett adómódosításokban. A családi adókedvezmény kiterjesztését azonban üdvözlik.

Három új ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság. A versenyhivatalt érintő jogszabály tavalyi módosítása, a menedékkérelmek elbírálásával kapcsolatos szabályozás alkalmazása és a külföldről lízingelt autók regisztrációs adójának szabályozása miatt indított új eljárásokat a brüsszeli testület. Az Európai Bizottság egyebek között a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvény egyes, tavaly novemberben elfogadott rendelkezéseit kifogásolja. Emellett a külföldi cégek által Magyarországon lízingbe adott járművekre kivetett regisztrációs adó megállapításának és beszedésének módját is kifogásolja az uniós testület.

Megújul a babakötvény a parlamentnek most benyújtott kormányzati törvényjavaslat alapján. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosító javaslata arra ösztönzi a szülőket, hogy nyissanak Start-számlát és vegyenek babakötvényt a minden újszülöttnek járó 42 500 forintos állami támogatásból. A 19 éves futamidejű állampapír, a megújuló babakötvény a tervek szerint infláció feletti kamatprémiumot biztosít majd.

Nem vonta vissza egyetlen pénztárgép forgalmazási engedélyét sem a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal. A szervezet ezt azután közölte, hogy Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kimutatások alapján az engedélyezett 18 pénztárgép közül öt mellett szerepel a forgalomba hozatalt tiltó "nem". Erre reagálva a hivatal hangsúlyozta: egyes engedélyezett pénztárgéptípusoknál hiánypótlási kötelezettséget írtak elő a tényleges forgalmazás előtt.

Továbbra sem használható ivásra, főzésre és tisztálkodásra Abasáron a vezetékes víz. A Heves Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint az egyik forrásként használt volt honvédségi kutakban a határértéket meghaladó arzéntartalmat mutattak ki a nehézfém vizsgálatok. A településen október 7-e óta nem alkalmas fogyasztásra a vezetékes víz, mert az abban található szennyeződés mértéke meghaladta a határértékeket. Az ivóvizet továbbra is lajtoskocsik biztosítják.

Csaknem 250 munkavállaló elbocsátásáról állapodott meg az érdekképviseletekkel a Magyar Telekom. Az érintettek többsége az év végén távozik a társaságtól. A telekommunikációs cég azt is közölte: a végkielégítéssel kapcsolatos költségek teljes összege mintegy 2,3 milliárd forintot tesz ki. Az érdekképviseletekkel arról is megállapodott a Telekom, hogy a költséghatékonysági intézkedések részeként jövőre nem lesz általános alapbérfejlesztés.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint az ideihez képest nincs többletforrás a helyhatóságoknak a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban. A szervezet úgy számolja, hogy az ekként feltüntetett 60 milliárd forint ugyanis egyes működési feladatokhoz rendelt kiigazítás. A szervezet egyebek mellett kevesli a gyermekétkeztetés költségtérítését, annak ellenére, hogy az erre fordítható állami támogatás összege növekszik.

A fővárosi kerületek vagyongazdálkodása alapvetően rendezett, a nemzetiségi önkormányzatoknál azonban sok szabálytalanságot talált az Állami Számvevőszék. A szervezet elnöke az önkormányzati vezetőknek rendezett budapesti konferencián azt hangsúlyozta: a jobb működés alapja a rend. Domokos László szólt arról is, hogy a nemzetiségi önkormányzatoknál a problémák közé tartozik az összeférhetetlenségi szabályok megsértése, a nemzetiségi önkormányzati pénzek szociális segélyként kifizetése és a gyenge belső ellenőrzés.

Háromszázmillió forinttal egészítette ki a kormány a polgárőr szövetség idei 700 milliós támogatását. Kontrát Károly belügyi államtitkár az Országos Polgárőr Szövetség október 23-i ünnepségén azt is bejelentette, hogy jövőre 1 milliárd 50 millió forinttal támogatják a szervezet munkáját. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az InfoRádióban elmondta: az egyesületek így még az idén 150-200 ezer forinthoz juthatnak a hátralévő bűnmegelőzési feladatokhoz.

Szabó László Zsolt, eddigi vezérigazgató-helyettest bízta meg a közmédia műsorait gyártó MTVA vezetésére a médiatanács elnöke. Az új vezérigazgató megbízottként látja el feladatát 2013. október 21-től. Szabó László Zsolt eddig a gyártási és műszaki területért felelt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap irányításában. Elődjét, Böröcz Istvánt szerdán kérte fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vagyongazdálkodási, stratégiai- és struktúrafejlesztési vezetőjének a szervezet elnöke, Karas Monika.

Nehezíti a kukorica betakarítását az esős időjárás, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályvezetője szerint az idei termés nem fogja elérni a tárca egy nappal korábban említett becslését. Czerván György, agrárgazdasági ügyekért felelős államtitkár azt mondta, idén várhatóan mintegy 6,7 millió tonna kukorica terem, és ez 2 millió tonnával több a tavalyinál. Az Agrárgazdasági Kamara országos növénytermesztési osztályának vezetője szerint azonban az esős idő miatt nem zárható ki, hogy nem éri el ezt a mennyiséget a termés.

Csaknem 250 munkavállaló elbocsátásáról állapodott meg az érdekképviseletekkel a Magyar Telekom. Az érintettek többsége az év végén távozik a társaságtól. A telekommunikációs cég azt is közölte: a végkielégítéssel kapcsolatos költségek teljes összege mintegy 2,3 milliárd forintot tesz ki. Az érdekképviseletekkel arról is megállapodott a Telekom, hogy a költséghatékonysági intézkedések részeként jövőre nem lesz általános alapbérfejlesztés.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×