eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ki kell adnia az ELTE-nek a hallgatói önkormányzat vezetőinek keresetét

A Fővárosi Törvényszék hétfőn első fokon arra kötelezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE), hogy adja ki, mennyi juttatás jár a hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kedden az MTI-vel.

Kifejtették: a per előzményei még 2012 végére nyúlnak vissza, az ügyet azonban érdemben 2013 elején kezdte tárgyalni a bíróság. Az adatigénylés benyújtója Szabó Dániel volt, az Átlátszó Oktatás blog egyik szerzője, akinek jogi képviselője a TASZ ügyvédje, Pető Márk.

A TASZ közleménye szerint az egyetem elsősorban azzal érvelt, hogy a hallgatói önkormányzat nem lát el közfeladatot, másodsorban pedig a felsőoktatási törvény adatkezelési és adattovábbítási szabályokat tartalmazó mellékletére hivatkozva kérték, hogy a törvényszék utasítsa el a keresetet.

A törvényszék azonban azt állapította meg, hogy az ELTE hallgatói önkormányzata (hök) ellát közfeladatot, működése közpénzből biztosított, így a tisztségviselőknek járó juttatások közérdekből nyilvános adatnak minősülnek.

A TASZ kiemelte: többek között a hök elnöke, az elnökhelyettesek, a kari lap (Jurátus) főszerkesztője egyértelműen munkát végez, tisztsége betöltésével összefüggésben fizetést kap, akármilyen ösztöndíjnak, juttatásnak nevezik is azt, "márpedig ezt a fizetést közpénzből kapják, így nem titkolható ennek összege sem".

A szervezet közleménye szerint a per tárgya volt még az ELTE jogi kara hallgatói önkormányzatának több évre visszamenő zárszámadása is, amelyről megállapította a bíróság, hogy a hallgatói önkormányzat alapszabálya valóban zárszámadásról rendelkezik ugyan, de ilyet sem a hök, sem (költségvetési szervként) maga az ELTE nem készít. Ehelyett az államháztartásról szóló törvény szerint úgynevezett beszámolót kell tennie, amelyet a per során az egyetem ki is adott, nyilvánosan is elérhető - tették hozzá.

A civil szervezet szerint az ügy még sok részletkérdést tartalmaz, azt ígérték, hogy amint rendelkezésükre áll az írásbeli ítélet, ezeket azonnal megismerhetővé teszik.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×