eur:
395.67
usd:
365
bux:
65609.91
2024. március 19. kedd Bánk, József

Korrupciómentes uniós pályázatok

Az európai uniós források felhasználásának hatékonyabb ellenőrzését is segíti a magyar finanszírozási rendszer átalakítása - mondta a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár az Inforádió Aréna című műsorában. A tavaszi országgyűlési választás előtt zárul az a vizsgálat, amely az előző hétéves uniós keretköltségvetésben támogatott magyar projektek jogosságát állapítja meg - közölte Csepreghy Nándor.

Csepreghy Nándor úgy véli: átláthatóbb, a korrupciótól jobban megvédhető eljárásokat eredményez, hogy az uniós pályázatok irányító-hatóságai a szakminisztériumokhoz kerültek, a központi koordinációt pedig a Miniszterelnökség végzi. Tájékoztatott, hogy augusztus elsején vette át a Miniszterelnökség a Fejlesztési Ügynökség kezelését, a 2007-2013 közötti időszak lezáráshoz kapcsolódóan jelölt ki a Fejlesztési Ügynökség számára olyan feladatot, amely a 2007 óta támogatást nyert vállalkozások, civilszervezetek átvilágításáról szól.

A helyettes államtitkár jelezte, hogy a lista összeállítása még zajlik. Úgy fogalmazott: "nagyon sok hír jelent meg arról, hogy adott esetben átláthatatlan tulajdonosi hátterű szervezetek jutottak európai uniós forráshoz, korántsem mindegy, hogy hol használják fel ezeket a pénzeket, és az így keletkező többletjövedelmek után, hol adóznak."

A mintegy 65-70 ezer pályázat mögött, 46 ezer kötelezett volt - hiszen volt olyan, akinek több pályázata is nyert - közülük 45 ezer 800 küldte vissza a dokumentumot. A fennmaradó kétszáz került fel a listára, esetükben az NFÜ már korábban megkezdte az elállást, kaptak egy levelet arról, hogy kamatokkal vissza kell fizetniük az eddig kapott támogatásokat. Száz vállalkozás vagy civil szervezet, a beküldött nyilatkozatok alapján nem minősül automatikusan átláthatónak, tőlük még a külföldi nyilvántartási adatokat kell bekérni - tájékoztatott Csepreghy Nándor.

A Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a második negyedév előtt meglesznek az eredmények, vagyis a választásokra már tiszta helyzetet teremtenek. Csepreghy Nándor szerint összesen 70-100 milliárd forint visszatérítését követelik majd, ez pedig a költségvetés mozgásterét bővíti.

A tervek szerint felére rövidül majd a nyertes uniós pályázatok utófinanszírozási ideje, kiemelten fontos a kifizetések felgyorsítása - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Csepreghy Nándor.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint, a 2007-2013 közötti időszakban átlagosan hatszáz nap volt az az idő, amíg egy pályázatot elnyert vállalkozás hozzájutott a pénzéhez. Ezt a felére, 300 napra tervezik csökkenteni. Fontos megoldani azt is, hogy az utófinanszírozott pályázatok esetében, megteremtsék annak a lehetőségét, hogy a kifizetés megtörténtéig forráshoz jussanak a vállalkozások - tette hozzá.

Csepreghy Nándor kiemelte, hogy a rövidítés az adminisztráció csökkenésével és a pénzügyi kondíciók könnyítésével is kell, hogy járjon. De hozzátette, így is lesznek olyan beruházások, amelyek hatszáz napnál tovább tartanak majd, hiszen vannak olyan infrastrukturális beruházások, amelyek éveket vesznek igénybe.

A Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára úgy látja, hogy eddig az előkészítés, a megvalósítás és a finanszírozás is nehézkes volt. Ennek egyik oka a papíralapú ügyintézés, a másik a nagyon bonyolult pályázati rendszer volt, a pályázók nagy többségének, külső segítséget kellett ahhoz igénybe vennie, hogy indulni tudjon. Mindezen az elektronikus ügyintézéssel és az egyszerűbb adatszolgáltatási kötelezettséggel segítenek - hangsúlyozta Csepreghy Nándor.

A helyettes államtitkár ígéretet tett arra, hogy a 2014-2020-as időszak pályázataiban olyan adatokat, amelyek egy másik állami adatbázisban is rendelkezésre állnak - nullás NAV-igazolás, telekkönyvi-kivonat - már nem a pályázóknak, hanem a tendereket értékelő intézményeknek kell beszerezniük. Ez jelentős könnyebbséget jelent majd - vélekedett Csepreghy Nándor.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×