eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hóhelyzet - Szombati körkép Magyarországról

Járhatóak az ország útjai - közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A várható hófúvás miatt Zala és Somogy megye egyes területein másodfokú riasztás van érvényben, az ország nagyobb részén ugyanilyen időjárási jelenség lehetősége miatt első fokú, citrom riasztást tartott fenn a meteorológia. Teljesen feloldották az első fokú riasztást Bács-Kiskun és Fejér megyében, Csongrád megye egyik járásában is megszűnt a riasztás.

Teljesen feloldották az első fokú riasztást Bács-Kiskun és Fejér megyében

Csongrád megye egyik járásában is megszűnt a riasztás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat feloldotta a korábban, gyenge hófúvás miatt kiadott első fokú, citromsárga riasztását Bács-Kiskun és Fejér megye teljes, valamint Csongrád megye Mórahalmi járásának területére A többi megyére kiadott első fokú riasztások változatlanul érvényben vannak.

Járhatóak az ország útjai


A várható hófúvás miatt Zala és Somogy megye egyes területein másodfokú riasztás van érvényben, az ország nagyobb részén ugyanilyen időjárási jelenség lehetősége miatt első fokú, citrom riasztást tart fenn a meteorológia, legutoljára Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Békés megye több járására adták ki a legalacsonyabb fokozatú riasztást.

A Dunántúlon megszűnt a havazás, jelenleg a Duna vonalától keletre eső területeken esik vagy szállingózik a hó. Békéscsaba és Berettyóújfalu környékén ónos esőt észleltek, ott szórják az utakat. Harkány, Baja és Solt térségében, valamint az észak-keleti országrészben havas az úthálózat. A mellékutak a Dunántúl nyugati és déli megyéiben, a Dél-Alföldön és a Tiszántúl nagy részén hókásásak. Jegesedés miatt alakult ki síkosság a Szántód, Békéscsaba, Sarkad és Berettyóújfalu környéki alsóbbrendű utakon.

Autópályák

Az autópályák általában vizesek, nedvesek. Az M3-as emődi és az M35-ös hajdúböszörményi és hajdúnánási szakasza havas, hókásás. Az M5-ös autópálya Újhartyán és Röszke között, valamint az M43-as autópálya Szeged és Makó között latyakos. Az M6-os autópálya Tolna és Baranya megyei szakasza szintén latyakos. Járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban.

Heves megye területén hajnal óta a legtöbb helyen havazik, de tűzoltói beavatkozásra az időjárás miatt egyelőre nem volt szükség és komolyabb fennakadás sincs a megyében. A megye útjai járhatóak, télies közlekedésre kell számítani, mert az utak állapota havas, latyakos, nedves.

Azóta, hogy Zala megyében hajnali három órakor feloldották a határforgalmi korlátozást, percenként lépnek Magyarország területére a kamionok, amelyek így forgalomtorlódást nem okoznak. A várakozóhelyeken már nincsenek nehézgépjárművek, a közlekedés zavartalan.

Baranya, Tolna és Somogy megye területén - az M6 és M7-es autópályák kivételével - továbbra is érvényes a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek forgalmának korlátozása, ezért Horvátország felől továbbra sem tudnak belépni a kamionok. Az érintett megyék vizsgálják annak lehetőségét, hogy a korlátozást 10 órától feloldják.

Továbbra is díjmentesen közlekedhetnek a járművek M7-es és M6-os autópályákon az M0-s körgyűrűtől a teljes szakaszon.

A katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek az ország számos pontján kellett beavatkozniuk, több jármű, köztük buszok csúsztak vagy borultak árokba, a tűzoltók ezek műszaki mentését végezték. Többször kellett útra vagy vasúti sínre dőlt fa miatt is vonulni. Súlyos sérüléssel járó baleset sehol nem történt.

Mindenhol közlekedhetnek a kamionok

Somogy, Tolna és Baranya megye védelmi bizottsága a mai napon délelőtt 10 órától feloldotta a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek mozgását tegnap elrendelő tilalmat. A kamionok közlekedését a három megye útjain pénteken függesztették fel az intenzív havazás miatt, ezeket a járműveket kényszerpihenőkbe terelték. Az időjárási viszonyok javulása, az elakadt járművek kiszabadítása és az utak megtisztítása után a kamionok folytathatják az útjukat.Riasztást adott ki a meteorológia Jász-Nagykun-Szolnok megyére is

A várható hófúvás miatt a megye majdnem teljes területére kiadták a legalacsonyabb fokozatú, citrom riasztást. Ugyanakkor a Zala megyére hófúvás miatt érvényes narancs figyelmeztető előrejelzést kiterjesztették Somogyra is.

Baranya, Tolna és Somogy megye területén - az M6 és M7-es autópályák kivételével - továbbra is érvényes a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek forgalomkorlátozása, ezért Horvátország felől továbbra sem tudnak belépni a kamionok. Az érintett megyékben az elrendelt kamionstop miatt a kamionokat szükségparkolókba irányítja a rendőrség. Ellátásuk a karitatív szervezetek bevonásával biztosított. Az M7-es és M6-os autópályákon az M0-s körgyűrűtől a teljes szakaszon továbbra is díjmentes. Az autópályák és főutak jól járhatóak, az alsóbbrendű úthálózaton előfordulhat latyakos, hókásás, havas szakasz. Járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban.

Nagykanizsa és Murakeresztúr között a felsővezeték meghibásodása miatt továbbra is szünetel a vasúti forgalom, két személyvonat helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Bács-Kiskun megyében Dunatetétlennél az 53-as számú főúton, egy személygépkocsi félig árokba csúszott, szombaton hajnalban. A solti hivatásos tűzoltók a járművet az árokból kihúzták. Személyi sérülés nem történt. Bácsbokodtól tíz kilométerre, az 5501-es számú úton egy 3,5 tonnás kisteherautó az árokba csúszott, szombaton hajnalban. A bajai hivatásos tűzoltók a járművet az úttestre visszaállították. Műszaki mentése ideje alatt torlódás nem alakult ki.

Baranya

Baranya megyében szombaton reggel már csak gyenge hószállingózás tapasztalható, átlagosan húsz centiméter vastag a hótakaró. Jelenleg Pécsett -2 Celsius-fok van, az északi szél mérséklődött az éjszaka folyamán. Az M6-os és M60-as autópálya mindkét irányban kétszer két sávon járható, a burkolat só nedves, latyakos. A fő- és mellékútvonalak burkolata szintén latyakos, só nedves, az alsóbbrendű útvonalak helyenként jégbordásak is lehetnek, egyes mellékutak nehezen járhatók. A megyében az 16 órában ötvenhárom alkalommal történt a téli időjárással összefüggő közúti baleset, amelyből negyvenháromszor kérték a katasztrófavédelem segítségét. Főként elakadt autóbuszok, és kamionok esetében volt szükség műszaki mentésre. Az éjszaka során Patapoklosinál, Gyódon és Babarcnál is voltak elakadt járművek, a hivatásos tűzoltók és vállalkozók végezték a műszaki mentést. A pécsi tűzoltók Pécsváradon egy szívbeteg ember szállításában nyújtottak segítséget a mentőknek, a beteget a lakásától a várakozó mentőautóhoz vitték.

Somogy megyében Görgetegen és Kaszón több helyen fa dőlt az úttestre, de a fákat már eltávolították, a közlekedés zavartalan.

Somogyban elállt a havazás, helyenként 30 centiméter hó esett


Somogyban szombatra elállt a havazás, a megye teljes területét egybefüggő, 10-30 centiméter hó fedi - írja az MTI.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 80, a téli időjárással összefüggő beavatkozáshoz hívták a katasztrófavédelmi egységeket és az önkéntes tűzoltókat. Összesen 26 személygépjármű és 9 elakadt vagy balesetet szenvedett kamion műszaki mentését végezték, 6 árokba csúszott autóbuszt vontattak ki, két, beteget szállító mentőt szabadítottak ki a hó fogságából, 37 esetben pedig útra, vasúti sínekre és felsővezetékre borult fát távolítottak el.

Bázelné Mihályka Szabina közlése szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatósága munkagépei éjszaka folyamatosan dolgoztak a megye úthálózatának hómentesítésén. Szombat hajnal óta 30 munkagéppel tisztítják az utakat és további két járművel az autópályát.

A városháza szombati közleménye szerint Kaposváron éjfél után elállt a havazás, a hó vastagsága 20 centiméter körüli. A közlekedés zökkenőmentes, a városban minden út járható. A városgazdálkodás gépei egész éjjel dolgoztak, így nemcsak a fő közlekedési utakat, hanem a mellékutcákat is megtisztították a hótól. A járdák, gyalogátkelőhelyek, buszmegállók és parkolók takarításán szombat reggeltől több mint 50 hómunkás dolgozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×