eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Pásztor István: A szerbiai választásnak a VMSZ lehet az egyik meglepetése

Jó választási eredményre számítanak a politikusok a vasárnapi szerbiai előre hozott parlamenti választásokon. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szavazata leadásakor úgy fogalmazott, hogy a választásnak a VMSZ lehet az egyik meglepetése.

"Mindenféleképpen arra számítok, hogy az öt parlamenti helyünk megmarad, de azt sem tartom kizártnak, sőt ebben a pillanatban reálisnak tartom, hogy több parlamenti mandátumunk legyen, mint eddig volt" - jelentette ki a VMSZ elnöke. Kiemelte, hogy elsősorban a vajdasági magyarok szavazataira számít, de sok más nemzetiségű személy is támogatásáról biztosította a pártot. "Értékek szempontjából mi egy polgári párt vagyunk, attól függetlenül, hogy a VMSZ kisebbségi magyar párt. Ami a vajdasági magyaroknak jó, az jó mindenkinek" - tette hozzá Pásztor István.

A jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) - amely a Vojislav Seselj, majd Tomislav Nikolic vezette Szerb Radikális Pártból vált ki Nikolic vezetésével - jelenleg a vezető erő a szerb kormányban. Aleksandar Vucic pártelnök amellett, hogy jó eredményre számít, vasárnap a választásokat követő időszakról is beszélt. Szerinte az új összetételű parlament komoly és nehéz törvényeket kell, hogy meghozzon már közvetlenül megalakulása után, nem halaszthatók az ügyek a "nyári szünet" utánra. Hozzáfűzte, hogy az új kormány alapvető és legfőbb feladata a gazdasági reformok hatékony végrehajtása, a munkahelyteremtésért folytatott küzdelem, illetve a korrupció ellenes harc lesz.

Ivica Dacic távozó kormányfő, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SNS) elnöke - aki éveken át volt közeli munkatársa Slobodan Milosevic szerb diktátornak - reményének adott hangot, hogy a mostani választások után Szerbiában végre megteremtődik az a politikai stabilitás, amely a fejlődés alapja lehet.

A jobboldali, nacionalista Szerbiai Demokrata Párt (DSS) elnöke, Vojislav Kostunica ismét a politikai semlegességet emelte ki. Szerinte Szerbiának nem kellene csatlakoznia az Európai Unióhoz, sem semmilyen más államszövetséghez, de mindenkivel együtt kellene működnie nemzeti és állami érdekeit szem előtt tartva.

Tomislav Nikolic szerb elnök voksa leadásakor hangsúlyozta: a mostani választás óriási esély Szerbiának. Mint magyarázta: az új kormánynak folytatnia kell az ország európai integrációját, rendeznie kell viszonyt Koszovóval, és jó együttműködést kell kiépítenie a baráti országokkal, elsősorban Oroszországgal és Kínával.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta a mostani a tizedik parlamenti választás, és egyúttal a hetedik előre hozott választás. A valamivel több mint 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 19 lista közül választhat 7 és 20 óra között, az első, nem hivatalos eredmények 21.30 óra körül várhatóak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×