eur:
393.73
usd:
368.92
bux:
65730.22
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Mi történt ezen a napon 25 éve? - Március 23.

1989. március 23. csütörtök: Mihail Gorbacsov külpolitikai szakértője szerint jelenleg nincs napirenden Magyarország vagy a Varsói Szerződés más tagországának semlegessége. Munkalátogatásra Moszkvába utazott Grósz Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára. Kíséretében van Major László, a Központi Bizottság Irodájának vezetője és Thürmer Gyula, a főtitkár külügyi tanácsadója. Alekszandr Katusev főügyész szerint a Szovjetunióban immár valóságos maffiák működnek, nagyteljesítményű gépkocsikkal és számítógépekkel.

Munkalátogatásra Moszkvába utazott Grósz Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára. Kíséretében van Major László, a Központi Bizottság Irodájának vezetője és Thürmer Gyula, a főtitkár külügyi tanácsadója.

Mihail Gorbacsov külpolitikai szakértője szerint jelenleg nincs napirenden Magyarország vagy a Varsói Szerződés más tagországának semlegessége. Jegor Jakovlev a Corriere della Sera című olasz lapnak adott interjúban beszélt erről. Mint mondta, ilyesmiről akkor lehet szó, ha a katonai tömböket feloszlatják és így például Olaszország is semleges lesz. A szovjet belpolitikáról úgy nyilatkozott, hogy szerinte Borisz Jelcint túlságosan fűtik a politikai ambíciók. Jelcint, több mint egy éve kizárták az SZKP KB Politikai Bizottságából, miután bírálta a szovjet vezetést.

Alekszandr Katusev főügyész szerint a Szovjetunióban immár valóságos maffiák működnek, nagyteljesítményű gépkocsikkal és számítógépekkel. A rosszul felszerelt rendőrség sokszor nem tudja a bűnözőket kordában tartani. A főügyész a Pravdának úgy fogalmazott: az alvilági milliomosok, ügyészek, pártfunkcionáriusok és keresztapák dolgát megkönnyíti, hogy hivatalosan még mindig nem ismerték el a szervezett bűnözés létezését.

A Magyarországot sújtó súlyos gazdasági, társadalmi és erkölcsi válságról beszélt egy müncheni konferencián Für Lajos történész, az MDF vezetőségi tagja. Erről a Szabad Európa rádió alapján az MTI rádiófigyelő szolgálata számolt be. Für Lajos egyebek mellett arról beszélt, hogy a társadalom alapsejtjei morzsolódtak szét, fogy a népesség, olyan állapotok uralkodnak, amelyekben lopni, csalni, hazudni természetes dolog, a tisztesség és becsület pedig a kivétel. Ezek az úgynevezett létező szocializmus válságtünetei, nemcsak Magyarországon, hanem az egész kelet-európai blokkon belül - hangoztatta Für Lajos.

Az AIDS társadalmi vonatkozásaival foglalkoztak egy négynapos konferencián Budapesten. A zárónapon külön előadás szólt a homoszexuálisok és az AIDS kapcsolatáról.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a https://www.facebook.com/kozossiker?fref=ts oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×