eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Semjén: a cél Magyarország vadászati nagyhatalmi pozíciójának visszaszerzése

A magyar vadászat megújításának célja az ágazat becsületének helyreállítása mellett Magyarország vadászati nagyhatalmi pozíciójának visszaszerzése - mondta Semjén Zsolt az Országos Vadász- és Horgásznap megnyitóján szombaton, Hatvanban.

A miniszterelnök-helyettes szerint fontos, hogy az egész társadalom lássa, a vadászati kultúra része az egyetemes magyar kultúrának.

Semjén Zsolt, aki egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, rámutatott: a vadászatnak nagy nemzetgazdasági jelentősége is van, hiszen az ország legkevésbé iparosodott részeire viszi el a legfizetőképesebb embereket.

A miniszterelnök-helyettes szerint a vadászok életét nehezítő értelmetlen bürokrácia lebontása érdekében tett lépések közül az egyik legfontosabb a fegyvertörvény elfogadása volt. Életszerűvé tették egyebek mellett a fegyvertartásra, fegyverszállításra, vizsgáztatásra vonatkozó szabályokat is - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a büntető törvénykönyv (Btk.) már önálló bűncselekményként kezeli az orvvadászatot. Hozzátette: szimbolikus jelentőségű volt az ebadó eltörlése is a vizsgáztatott vadászkutyák esetében.

Semjén Zsolt kiemelte a 350 ezres horgásztársadalommal kötött átfogó megállapodást is, amelynek eredményeként megszűnt a természetes vizeken a hústermelési célú halászat.

A miniszterelnök-helyettes jelezte, hogy még az idén megszülethet az új vadászati törvény. Elmondása szerint a vitás kérdések a vadásztársadalmon belül zajlanak, ezért egyeztetéseket kezdeményeztek az érintettekkel - mondta.

A megnyitón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a horgászatot, vadászatot érintő jogszabályok megalkotásáról elmondta, hogy a korszerű feltételek megteremtése volt a cél, és jelentős eredményeket sikerült elérni.

Emlékeztetett arra, hogy a 2011-ben hatályba lépett vadhús-rendelet megkönnyítette a vadhús helyi értékesítését, és sikerült tartósan magasan tartani a felvásárlási árakat a gímszarvas, a muflon és az őz esetében.

Elmondása szerint a 2012-2013-as vadászati évben így a teljes ágazati árbevétel rekordszintre, 20,3 milliárd forintra emelkedett. Ebből a vadhúsból származó bevétel 5,3 milliárd forint volt - tette hozzá.

Rámutatott: sikerült tartósan nyereségessé tenni a vadgazdálkodási ágazatot: míg 2010-ben 160 millió forint volt az eredmény, addig 2013-ban már 1,4 milliárd forint.

Fazekas Sándor szólt arról is, hogy 2010 óta 12 500 hektárral nőtt Magyarország erdőterülete, így az erdősültség már 21 százalékos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×