eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hemofília Világnap - Ellátóhelyek kellenének, csak gyógyszerkiadó központok vannak

Nincsenek Magyarországon a vérzékenységben szenvedő betegek komplex ellátásáért felelős intézmények - mondta az InfoRádióban a Magyar Hemofília Egyesület elnöke a csütörtöki Hemofília világnap apropóján. Varga Gábor azt szeretné, ha a jelenlegi központok nem csak gyógyszerkiadó helyek lennének.

A hemofília egy vérzési rendellenesség, amelynek az az oka, hogy a beteg véréből hiányzik egy fehérje, ami a megfelelő véralvadáshoz szükséges - mondta Varga Gábor. A Magyar Hemofília Egyesület elnöke hozzátette: a betegnél - súlyos esetben - spontán vérzések alakulhatnak ki, elsősorban az ízületek, az izmok, időnként a belső szervek lehetnek érintettek.

Magyarországon körülbelül háromezer különféle vérzési rendellenességben szenvedő beteg él, ebből ezer fő hemofíliás, négyszázuknak súlyos az állapota - ismertette Varga Gábor. Létszámuk nagyjából állandó, azt lehet mondani, hogy ez egy ritka betegség, minden tízezredik újszülött születik hemofíliásnak, évente nagyjából négy-öt vérzékeny baba születik - hangúlyozta a Magyar Hemofília Egyesület elnöke.

Mint elmondta: a hemofília egy örökletes rendellenesség, az esetek kétharmadában a hibás X kromoszóma öröklődik. Nők és férfiak is örökíthetik a betegséget, de a X kromoszóma miatt csak a férfiak lesznek betegek, a nőknél ez nagyon ritka betegség - fejtette ki Varga Gábor.

"A hemofília legfontosabb tünetei a spontán bevérzések, az tévhit, hogy ha egy vérzékeny beteg megvágja az ujját, akkor elvérzik, erről szó nincs, a belső vérzések viszont nagy veszélyt jelentenek - hangsúlyozta a Magyar Hemofília Egyesület elnöke.

Hozzátette: ezek elsősorban ízületi vérzések, amelyben leginkább a térd, a könyök és a boka érintettek, időnként az izmok és a belső szervek is vérezhetnek. "Az évtizedeken át történő bevérzések következtében az ízületek fokozatosan tönkremennek, az idősebb korosztály tagjai mozgáskorlátozottakká válnak" - jelezte Varga Gábor.

Hozzátette: a ma született vérzékenyeknek szerencsére már ezzel nem kell számolniuk, nagyon jó gyógyszerek vannak. Mint elmondta: a kezelés abból áll, hogy a beteg intravénásan hetente kétszer-háromszor beadja magának azt a szert, amivel pótolja a véréből hiányzó fehérjét.

A fő probléma, hogy mivel ritka betegség, az orvosok többsége soha életében nem találkozik vérzékeny beteggel, nincs tapasztalata a hemofíliával - hangsúlyozta Varga Gábor. "Magyarországon ma 19 hemofília központ működik, de sajnos többségük csak gyógyszerkiadó helyként működik, komoly ellátás nem folyik ott" - jelezte a Magyar Hemofília Egyesület elnöke.

"Azt szeretnénk elérni, hogy olyan komprehenzív központok legyenek, ahol nem csak a beteg hemofíliáját látják el, hanem a betegséghez kapcsolódó ortopédiai, reumatológiai, szociális és pszichológiai problémákat is" - fejtette ki Varga Gábor.
Mint mondta: komoly probléma a fogászat hiánya, és hogy nincs elég gyógytornász sem. "Olyan hálózatot kellene létrehozni, ahol a beteg teljes körű gondozást kap, ez szinte semmibe nem kerülne, de jelentősen növelné a betegek életminőségét" - fogalmazott a Magyar Hemofília Egyesület elnöke.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×