eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Teljesen megtelt a Szent Péter tér és a Vatikán környéke

A szentté avatási mise előtt egy órával, vasárnap délelőtt 9 órára teljesen megtelt a római Szent Péter tér és Rómának az ezt övező része.

A Szent Péter térre vezető kapukat fél hatkor nyitották meg. Hét órára megtelt a tér zarándokokkal, kilenc óra előtt már a Szent Péter tértől az Angyalvárig haladó sugárút is zsúfolásig megtelt emberekkel. A tömeg megtöltötte a Vatikán környező utcákat és a közeli Tevere folyó partját is.

Kilenc óra előtt lezárták a római metrónak a Szent Péter-bazilikához közeli állomását, hogy a tömeget a Colosseumnál és a Forum Romanumnál felállított kivetítők felé tereljék.

Mario Vallorosi, a római polgári védelem igazgatója újságíróknak elmondta, hogy eddig minden problémamentesen zajlott le. "Nagyon sokan vannak, de ezt vártuk" - fogalmazott. Hozzátette: összesen 36 ezer hatósági ember és önkéntes dolgozik Rómában.

A tömeget hajnaltól kezdve zsilipszerűen próbálták meg beengedni a térre. Sárga mellényes fiatal olasz önkéntesek egymást karon fogva alkottak élő kordont és az emberek élén lassan menetelve engedték előre a tömeget, amely ha hagyták, rohanni kezdett, hogy minél gyorsabban elfoglalja a kiválasztott helyeket.

A zarándokok rengetegében a világ számos nemzetének képviselőit és zászlóit látni. Róma utcáin hajnali négy órakor már lengyel áradatot lehetett tapasztalni lobogó Szolidaritás-zászlókkal.

A fiatalabbak közül sokan az éjszakát hálózsákban a Vatikán környéki utcákban töltötték. Eredetileg ezeket szombat estére teljesen ki akarták üríteni, de végül az olasz hatóságok hagyták, hogy aki már ott volt, ott éjszakázzon.

Az idősebbek kempingszékekkel érkeztek, és ahol maradt hely, például az utcasarkokon, oda telepedtek le. Több száz önkéntes olasz és külföldi pszichológus is érkezett, ők lelki segélyt nyújtanak a stressztől elcsigázott zarándokoknak, és annak is segítenek, aki pánikba esik. Nagyon sok a gyerekes és babakocsival érkezett család. Hajnaltól kilenc óráig 70 embert kellett ellátni a mentőknek.

A tömegben vizet osztanak, a szentté avatási mise szövegét, valamint XXIII. János és II. János Pál pápák szentképeit. A Szent Péter tér környéki kivetítőkön több nyelven adnak utasításokat és tanácsokat a tömegnek, hogy merre menjen, hol vannak az illemhelyek és az elsősegélypontok. A Szent Péter téren kilenc órától imával és olvasmányokkal készülnek a tíz órakor kezdődő szentmisére. A több mint 90 hivatalos delegáció tagjai is folyamatosan érkeznek. Tagjaikat Georg Ganswein, a Pápai Ház prefektusa fogadja. Elsőként Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke érkezett meg.

Hatvannégy országból több mint 2200 újságíró tudósítja az eseményt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×