eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A főváros száz millióból előkészítené Cséry-telep kármentesítését

A főváros száz millió forintból kívánja megvalósítani a Cséry-telep kármentesítésének előkészítését.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy a Cséry-telep kármentesítésének előkészítését - költségvetési finanszírozással - száz millió forint összköltséggel meg kívánja valósítani idén és 2015-ben. Ehhez nem kell önkormányzati forrás.

A döntés értelmében a fővárosi önkormányzat és a Vidékfejlesztési Minisztérium megköti a kármentesítés előkészítéséről szóló támogatási szerződést.

Budapest XVIII. kerületében, a Közdűlő utca - Nagykőrösi út -Kettős-Körös utca által határolt területen található a Cséry-telep, amelyen mintegy három millió köbméter hulladék van felhalmozva hatvan hektár területen.

A Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) tulajdonában lévő telep 1893 és az 1960-as évek között Budapest egyik legnagyobb hulladéklerakójaként működött, ahova teljesen ellenőrizetlenül, technológiai eljárás nélkül raktak le különböző kommunális-, közterületi- és ipari jellegű hulladékot. Az eddigi vizsgálat alapján a telep nagy része szennyezettnek minősül.

Az előterjesztésben olvashatóak szerint a talajvízállástól függően, a hulladékot alsó része érintkezik a talajvízzel, így folyamatos a szennyező anyagok "migrációja". A szennyezet talajvíz már elérte a lakott terület határát.

Az előterjesztés szerint az előkészítés során egyebek mellett mintát vesznek a talajvízből, laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, lehatárolják a szennyezést, valamint elemzik a területhasznosítási lehetőségeket.

A támogatási szerződés megkötéséről szóló javaslatot 31 igen szavazat és egy ellenzéki képviselő tartózkodása mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×