eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin

Szlovák külügyminiszter: Oroszország nélkül nem lehet megoldani az ukrán válságot

Oroszország aktív közreműködése nélkül nem lehet megoldani az ukrán válságot - jelentette ki a szlovák külügyminiszter, miután orosz kollégájával tárgyalt hétfőn Moszkvában.

Miroslav Lajcák közölte, hogy csakis politikai eszközökkel képzelik el a rendezést. Szlovákia azt szeretné, ha kezdetét venné a nemzetközi rendezési folyamat, amely hozzájárul az ukrajnai nemzeti párbeszéd létrejöttéhez. Azt is hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában végrehajtott minden erőszakos cselekményt ki kell vizsgálni, a bűnösöket pedig felelősségre kell vonni.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hozzátette, hogy bár Oroszország nem vállalhatja magára a bíráskodást a dél-ukrajnai Odesszában május 2-án történtek ügyében, arra törekszik, hogy a több tucat halálos áldozatot követelő gyújtogatással kapcsolatban elfogulatlan, objektív nemzetközi vizsgálat kezdődjön. Moszkva ezt kezdeményezte az ENSZ-nél és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (EBESZ).

Lavrov megerősítette, hogy Moszkva továbbra is az április 17-én Genfben elfogadott megállapodás és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet svájci elnöksége által kidolgozott ukrajnai rendezési menetrend megvalósítását szorgalmazza.

Az orosz diplomácia vezetője a Miroslav Lajcákkal folytatott tárgyalást megelőzően kijelentette, hogy tekintettel az ukrán válságra újra kell gondolni Oroszország viszonyát az Európai Unióval és a NATO-val. Ezzel összefüggésben elmondta, hogy Moszkva nagyra értékeli Szlovákia gyakorlatias álláspontját, amely mind az EU, mind Oroszország érdekeinek megfelelő irányba mutat.

A megbeszélést követően Szergej Lavrov csak annyit mondott, hogy Oroszország és Szlovákia folytatja az együttműködést az Európai Unió és az Oroszország-NATO tanács keretében a valódi, egyenlőségen alapuló összeurópai párbeszéd és a biztonság megteremtése érdekében, a kölcsönös érdekek tiszteletben tartására alapozva.

Lavrov a tájékoztatón hangsúlyozta: Moszkvának nincs ellenvetése a földgáz Szlovákiából Ukrajnába történő, fordított irányú (reverz) szállításával kapcsolatosan. "Figyelemmel kísérjük a Gazpromtól gázt vásárló országokból az Ukrajnába való reverz szállításról szóló tárgyalásokat, minthogy léteznek erre vonatkozó kormányközi megállapodások, szerződések. Ahogyan a szlovák vezetés megközelítette a kérdést, az egyáltalán nem sért semmilyen megállapodást, amelyet a Gazprommal és az orosz kormánnyal kötöttek. Ezért semmilyen kifogásuk nem merült fel" - közölte az orosz diplomácia vezetője.

Április 28-án Pozsonyban José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Robert Fico szlovák miniszterelnök jelenlétében írták alá a szlovák Eustream és az Ukrtranszgaz képviselői a Szlovákia felől Ukrajnába történő gázszállítás feltételeiről szóló megállapodást.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter azt mondta, hogy folyik a reverz gázszállítási útvonal kialakítása. A miniszter a pozsonyi kormány döntését rendben lévőnek és hasznosnak nevezte. Közölte, hogy ez kereskedelmi ügylet, és Szlovákia abban érdekelt, hogy az megfeleljen a nemzetközi jogi szabályozásnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×