eur:
389.65
usd:
363.71
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Menekül a lakosság Kelet-Ukrajnából

Luganszkban átfogó támadást indítottak a kormányellenes szeparatisták az ukrán határőrség egyik támaszpontja ellen. A támadók hajnalban érkeztek és több hullámban is megpróbálták elfoglalni a központot. Az első jelentések szerint öt szeparatista életét vesztette.

A Newsru ukrán kiadása szerint hajnali 4-kor körülbelül 100 kormányellenes szeparatista fegyveres támadt géppisztolyokkal és aknavetőkkel az ukrán határőrség luganszki központjára. Az első hullám negyven percig tartott és az ukránok azt mondták, hogy eredményesen visszaverték a támadást.

A Moszkva-barát támadók azonban átcsoportosították erőiket újabb ostromba kezdtek. Az ukránok azt állították, hogy a közeli lakóházakba bejutva, lakásokból is tüzeltek rájuk, "emberi pajzsként használva a lakosokat", ezért nem tudták mindig viszonozni a tüzet.

Oleg Szlobodian, a határőrség szóvivője szerint öt szeparatistát megöltek és nyolc ukrán határőr megsebesült, miközben a támadók tömege 500 fősre duzzadt.

Hírügynökségek megjegyezték, hogy független forrásból nem sikerült megerősíteni az áldozatok számát.

A határőr támaszpont Luganszk déli külvárosában található. A Newsru tudósítása szerint a támadók aknavetőket és nagy kaliberű géppuskákat is bevetettek. Az ukrán határőrség azt is állította, hogy később a szeparatisták mesterlövészei fészkelték be magukat egy közeli toronyházba és onnan lőtték a laktanyát.

A határőrök megsegítésére kiküldték az ukrán légierő egyik vadászgépét, ám az a lakókörzet felett repülve nem tudta használni fegyvereit.

Az ukránok a nemzeti himnuszt játsszák hangosbeszélőkön már hajnali négy óta - közölték a határőrök.

Közben Oroszország határozati javaslatot tervez benyújtani az ENSZ Biztonsági Tanácsában az ukrán katonai hadművelet leállításáról, azt követelve, hogy "azonnal induljanak meg lényegi tárgyalások a tartós tűzszünet érdekében".

Szergej Lavrov külügyminiszter a rövid idő alatt összeomlott Genfi Egyezményre és Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ útitervére utalt. Az orosz külügyminiszer emellett sürgette, hogy hozzanak létre Kelet-Ukrajnában "humanitárius folyosókat" a lakosok megsegítésére, illetve hogy biztosítsák távozásukat a harci övezetekből.

Jelentések szerint a donyecki és luganszki régiók lakosai hátrahagyják otthonaikat és a szomszédos zaporozsjei és harkovi körzetekbe költöznek, de van, aki egészen Kárpátaljára utazik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×