eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Rasmussen: a walesi NATO-csúcson megerősítik a transzatlanti kapcsolatok melletti elkötelezettséget

A szeptember elején Walesben tartandó NATO-csúcstalálkozón a szövetségesek megerősítik majd a transzatlanti kapcsolatrendszer további szilárdítása melletti elkötelezettségüket - hangsúlyozta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár kedden egy brüsszeli tanácskozáson.

Néhány hónappal ezelőtt, a walesi csúcsra való felkészülés kezdetén még olyan kérdések is felmerültek, hogy egyáltalán mi lehet a NATO jövőbeni szerepe, jelentősége az afganisztáni harci misszió ez év végére tervezett befejezése után - tekintett vissza Rasmussen. Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök "segített megválaszolni a kérdést", hiszen a Krím jogellenes orosz megszállása, az Ukrajnával szembeni agresszív orosz fellépés nyomán egyértelművé vált: Moszkva felrúgta a nemzetközi rend alapszabályait, és a NATO-nak gondoskodnia kell saját tagjainak biztonságáról.

A konferencián, amelyet kifejezetten a transzatlanti kapcsolatok megerősítése témájának szenteltek, több hozzászóló hangsúlyozta: az új helyzetben mindennél fontosabb az Atlanti-óceán két partján található országok közötti kölcsönösség, vagyis az európai biztonság melletti amerikai kötelezettségvállalás, illetve a globális kérdésekben az Amerikával való európai együttműködés. Mindez nem jelenti azt - jegyezte meg Hugh Bayley, a NATO Parlamenti Közgyűlésének elnöke -, hogy Európa kétségbe vonná a távol-keleti térségből Amerikát fenyegető veszélyeket.

Rasmussen szerint az Egyesült Államok példamutató gyorsasággal reagált az ukrajnai orosz fellépésre, és cserébe joggal várja el, hogy az európai szövetségesek is méltányos, tisztességes mértékben járuljanak hozzá a szükséges közös erőfeszítésekhez. Utalt arra, hogy néhány tagállam már most bejelentést tett saját védelmi költségvetésének a következő években várható növeléséről.

A főtitkár szerint a transzatlanti kapcsolatrendszeren belül fontos szerepet kap a gazdaság és az energiapolitika - az egyoldalú energiafüggőség csökkentése, a beszerzési források szétterítése - is.

A konferencián a hallgatóság soraiból egy nyugat-balkáni diplomata emlékeztetett arra a korábbi ígéretre, hogy a következő NATO-csúcs - szemben a legutóbbi chicagói találkozóval - bővítési csúcs lesz. Robin Niblett, a brit királyi külügyi intézet, a Chatham House igazgatója erre reagálva úgy vélekedett: az a legfontosabb, hogy a walesi tanácskozás a hiteles elhatározások csúcstalálkozója legyen.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×